Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Succéförfattarens Sydafrika

Rafflande jakter på Taffelberget, vardagsliv i townshipet
Gugulethu och motorcykelfärder genom vidsträckta ödemarker - att
läsa Deon Meyers deckare ger en omedelbar lust att boka en biljett
till Afrikas sydligaste land.

Annons
På berget Lions Head i Kapstaden jagas en amerikansk turist i Deon Meyers spännande bok Tretton timmar.

Sydafrika är ett av världens mest spännande länder att turista i. Det tycker i alla fall deckarförfattaren Deon Meyer. Han har blivit översatt till mer än tjugo språk och har gett mängder av läsare sydafrikafeber.

- Vi är en så ung demokrati. Vi försöker fortfarande komma underfund med hur man gör, säger han och pratar entusiastiskt om den växande ekonomin och de många förändringarna.

Visserligen är hans första prioritet att skapa spännande berättelser, inte att lära folk om sitt hemland.

- Men man skriver ofta om saker man känner passion för och jag älskar mitt land och dess människor. Jag antar att läsarna känner det.

Dramatiskt landskap

Den storslagna naturen är en av Sydafrikas många förtjänster. Vidsträckta stäpper, badstränder, vingårdar och dramatiska berg - där finns allt man kan önska. Landskapet är viktigt också för Deon Meyer.

- Det går från öknar till subtropiska skogar, från höglandskap till medelhavsklimat. Vi har berg, slätter, floder - och skönhet som jag aldrig sett någon annanstans.

Ändå är det inte naturen han tycker är mest spännande med Sydafrika. Det är den saliga blandningen av landskapstyper, städer, människoöden och folkslag - landet har elva officiella språk.

- Durban är till exempel en blandning av zulu, brittisk kolonialism och indisk kultur medan Johannesburg är en afrikansk kosmopolitisk stad, varje plats har en egen prägel, säger Deon Meyer.

Apartheids skugga

För att uppskatta rikedomen i Sydafrika gäller det att läsa på, i faktaböcker och guider. Men bra romaner ger andra insikter om hur det politiska systemet påverkat människor. Intressanta är till exempel författare som Kopano Matwla, Zoe Wicomb, André Brink, Nadine Gordimer, J.M Coetzee och Marlene van Niekerk. Och Deon Meyer bygger ofta sin intrig kring landets förflutna.

- Jag är fascinerad av bandet mellan ett lands historia och nuet. Särskilt i Sydafrika som har ett sådant mörkt förflutet med apartheid som kastat sin långa skugga över samhället. Men skuggan blir kortare och kortare, säger han.

Deon Meyer berättar att man i dagens Sydafrika lär sig mer om sitt land, eftersom olika grupper börjat lyssna till varandras berättelser, och studera varandras historia.

Åk till townshipsen

Bästa tipset för den som reser till Sydafrika är också: prata med folk.

- Många är rädda för att åka till townshipsen. Men jag älskar Soweto och Khayelitsha. Det finns vandrarhem där, åk dit och umgås med människor, uppmanar Deon Meyer, som menar att stämningen i Sydafrika oftast är mycket vänlig.

- Många utlänningar har svårt att förstå att det alltid funnits välvilja mellan folken här, till och med under apartheid. Då menar jag mellan vanliga människor, inte politiskt. Och så är det fortfarande.

Men är Sydafrika då så våldsamt som ryktet - och Meyers böcker - gör gällande.

- Nej, vår utmaning är fattigdomen. Turismen är vår största näring och det som skapar mest jobb. Så genom att komma till Sydafrika bidrar man.

Deon Meyers tips

1. Kapstaden

- Det är en av de fem vackraste städerna i världen. Kombinationen av hav och berg är fantastisk. Åk gärna längs The Garden Route till semesterorten Knysna. Spektakulärt vacker är också nationalparken Mountain Zebra.

Res hit: Flera bolag flyger till Kapstaden, ofta med minst ett byte. Då tar resan mellan 15-20 timmar. Bäst är att hyra bil för att resa till Knysna. Men det går också att ta buss, se www.greyhound.co.za och www.bazbus.com.

Läs mer: www.tourismcapetown.co.za

2. Karoo

- Jag är helt förälskad i Karoo. Det är som Arizona men mycket vackrare. Det är ett stort stäppområde där vädret alltid är perfekt. Du kan inte se vackrare stjärnor någonstans i världen, för där finns inga ljusföroreningar. Jag är också en stor matälskare, och de små buskarna som växer där är som örter. Det finns många fårfarmar i området och fåren lever på örterna, så de blir naturligt marinerade. Karoo har det bästa fårköttet i världen.

Res hit: Att bila är smidigast, då får man full tillgång till parken. Ta väg N1, parken ligger 50 mil från Kapstaden.

Läs mer: www.sanparks.org.za/parks/karoo/

3. Baviaanskloof

- Ett vackert viltdjursområde i den östra Kapprovinsen. Men jag är partisk, för jag åker mycket motorcykel off road och det här är ett av världens bästa områden för det. Längs vägen passerar du väldiga floder, i bland en kilometer breda. Där finns också spektakulära berg och små stigar som slingrar upp och ner för bergen.

Res hit: Baviaanskloof ligger 12 mil från Port Elizabeth. Flyg dit och res vidare med bil. Eller res till Kapstaden och ta bil/buss 70 mil till Port Elizabeth.

Läs mer på: www.ecparks.co.za.

Ta er ut till townshipsen och prata med människor, tipsar deckarförfattaren Deon Meyer. Här barn i Khayelitsha, ett township i Kapstaden.
Deon Meyer tipsar om sitt Sydafrika.

Fakta/Sydafrika

Allmänt

Sydafrika har tre officiella huvudstäder: Bloemfontein, Kapstadenoch Pretoria. Några av språken är zulu, xhosa, sotho, afrikaans ochengelska. Den som bilar bör tänka på att det är vänstertrafik.

Antal invånare

50,5 miljoner (2011)

Tidsskillnad

+ 1 timme.

Valuta

Rand. En rand motsvarar cirka en krona.

Säsong

Mest stabilt är vädret från oktober till mars. Men det beror ocksåpå området. Durban är till exempel behagligt även på vintern,maj-augusti.

Resa dit

Flyg till Kapstaden. Man får ofta byta och då tar det cirka 15-20timmar. Flygbolag som reser dit är bland andra KLM, BritishAirways, South African Airways.

Annons