Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Svenskar mer upptäcktssugna

Svenskar är självständiga när de väljer semester. Utflykter och rundresor går före strandhäng.

Annons
Svenskar reser gärna på egen hand.

Stranden lockar fortfarande folk ut i världen. Men det är upplevelser som står högst upp på mångas önskelista. Allt fler vill utforska på sin resa. Och många är självständiga - 29 procent vill helst resa på egen hand, enligt en Novus-undersökning gjord på uppdrag av Ticket. De flesta, 62 procent, vill visserligen bo på samma hotell - men ändå göra dagsutflykter för att upptäcka mer. På Ticket märker man av de ändrade resmönstrena.

- Standardfrågorna är inte längre hur långt det är från hotellet till stranden eller hur varmt det är i vattnet. Nu är resenärerna mycket mer nyfikna på vad det finns för utflykter, sevärdheter och evenemang på resmålet och på närliggande orter, säger Maria Gertell, kommunikationsansvarig på företaget.

Vill se mycket

Upptäckarlusten är visserligen störst bland yngre resenärer, 47 procent av 18 till 29-åringarna reser helst på egen hand. Men pensionärerna har också upptäckarlust. Var fjärde 65 till 79-åring föredrar arrangerade rund- eller temaresor där man får se mycket och var femte föredrar att resa runt på egen hand.

- Det nya resesättet beror dels på att svenskarna har blivit mer resvana, men också på att 80-talisterna blivit mer reslystna och köpstarka, säger Maria Gertell.

9 procent av resenärerna uppger dessutom att de vill upptäcka fler länder under samma resa.

Sammanlagt svarade ett riksrepresentativt urval av 1 308 personer. (TT)

Annons