Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Svenskar minskar reskassan

Den ekonomiska krisen i Europa påverkar även svenskarnas
semesterkassor. För tredje året i rad planerade vi att spendera
mindre på sommarledigheten. Och två tredjedelar stannar i
Sverige.

Annons
Många stannar i Sverige på semestern.

Svenskarna har allt mindre pengar att spendera på semestern. Det visar en ny rapport av Nordea, om vår årliga semesterekonomi. För tredje året i rad planerade vi att skära ned på budgeten inför ledigheten - till 14 900 kronor per hushåll. Stockholmarna betalar mest för semestern, 16 800 kronor. Det kan hänga ihop med att lönerna är så pass mycket högre i Stockholm att de räcker till dyrare semester, enligt Ingela Gabrielsson, privatekonom på Nordea.

- Samtidigt vet man inte om stockholmarna använder sparade pengar mer än andra, säger hon till TT.

Minst semesterkassa har norrlänningarna, liksom i tidigare års undersökningar.

Många stannar hemma

2012 var också det första året som svenskarna i undersökningen bestämde sig för att använda sina sparade pengar till semestern. Men en procent tänkte låna pengar till resan. Ingela Gabrielsson tror dock att det är fler som gör det i verkligheten, något hon inte rekommenderar.

Å andra sidan är det många som föredrar att stanna i Sverige under sommaren. Enligt en undersökning tidigare i år av Scandic stannar två tredjedelar kvar hemma även när de får välja fritt. Främst är det för att man då lättare kan träffa familj och vänner, men också för att man har fritidshus här och för att det är bekvämare. Men en fjärdedel av dem som stannar säger också att de inte har råd att åka utomlands.

Annons