Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Svenskarnas nya Rhodos

Rhodos genomgår en renässans. Välutrustade familjeresorter,
snygga boutiquehotell, kryssningar och små charmiga grannöar lockar
många tillbaka till den klassiska grekiska semesterön.

Annons
Rhodos är en klassisk semesterö för många svenskar.

Sedan turismen tog fart på 1960-talet har Rhodos räddat många semesterfirare från svala svenska somrar. Ön erbjuder något för alla smaker: vackra stränder, lustfylld shopping och hett nöjesliv.

Men decennier av hård exploatering och allt högre hotellkomplex tärde på miljön och attraktionskraften. Turistbyn Faliraki hade i mångas ögon blivit ett smockfullt semesterghetto, "ett grekiskt Disneyland". Trogna gäster började svika. Familjer sökte charmigare boende med bättre utbud. Apollo, Fritidsresor och Ving hakade på efterfrågan, med uppfräschade och nya familjeresorter:

- Stora destinationer som Rhodos har fått jobba hårt med att bredda sig och etablera schystare hotellanläggningar. Turkiet har tagit många gäster från Rhodos, som dock har börjat att locka tillbaka dem, förklarar Apollos informationschef Kajsa Moström.

Nybyggt familjeresort

Vi ska undersöka denna "makeover", stannar en taxi från flygplatsen och börjar med att få chaufförens upprörda svada över den grekiska krisen:

- Jag kör min taxi sju dagar i veckan, tolv timmar om dagen och jag betalar skatt. Det är överklassens fel som inte betalar något till staten! Men Angela Merkel är för hård mot Grekland, gestikulerar han upprört.

På östkusten i Kolymbia ligger Apollos nya Mythos Beach Resort, så nyöppnat att fogmassan i badrummets marmorvägg just torkat. Det är lunch i matsalen. Miljön är rätt stojig när ett par hundra personer äter samtidigt.

Sömnig stämning

Föräldrar vilar ut vid bassängkanten utan barnen som leker i en lekstuga med personal och i mini-klubben. I poolbaren visar vi upp allt-inkluderatbandet runt armen och får svalkande kall öl i eftermiddagshettan. I en annan pool pågår vattengympa till dämpad discomusik och ledare som pushar på:

- Kom igen nu, låt magen och stussen jobba!

Dagarna lunkar på. Nästa morgon tar vi en timmes massage i hotellets spa-avdelning. De flesta i poolbaren pratar väl om hotellet. En man lägger till:

- Men det är en bit att gå in till byn och stämningen är tyvärr rätt sömnig där.

Snygga boutiquehotell

En kväll tar vi bussen till Rhodos stad. Två enorma kryssningsfartyg har lagt till i hamnen över dagen. En annan aspekt av "det nya Rhodos" är boutiquehotellen. Marianne Nikolis är en danska som skaffade familj här och driver smakfulla S Nikolis Hotel vid den tjocka medeltida stadsmuren. Hon tillhör dem som är kritisk till de nya trenderna på ön:

- Turisterna i all-inklusiveresorter går ju sällan ut för att ta en drink och kryssningsfartygens gäster spenderar inte mycket. De vill mest låna våra toaletter! Min vän som har en affär tjänar ingenting och är desperat. Turistministern har startat diskussioner om all-inclusive och personligen hoppas jag att det förbjuds, säger hon.

Kombinera med småöar

En till trend är att allt fler vill prova de små grekiska öar som båtluffare länge har älskat. Charterarrangörer erbjuder nu kombinationsresor till Rhodos charmiga grannöar, till exempel Tilos. Vi träffar paret Roger och Anna Svensson från Karlshamn som ville prova något nytt efter flera somrar på Rhodos.

- Vi har aldrig mött så många och vänliga lokalbor. Man kan lämna mobiltelefonen på stranden, ingen rör den, kommenterar Anna. Roger fyller i:

-Vi vaknar av salviadoft på balkongen, det är så stilla och ren luft. Gästvänligheten är sjukt bra och försäljarna är lugnare än i Turkiet. Vi ångrar inte att vi provade lilla Tilos denna sommar!

Allt fler vill ha en smakfull hotellanläggning och morgondopp i snygga pooler. Poolen på nybyggda Mythos Beach Resort.
Rum i S Nikolis Hotel vid stadsmuren i Rhodos gamla stad.

Fakta/Rhodos

Allmänt

Rhodos är den största av Tolvöarna, ungefär lika stor som Öland. Önhar flest soltimmar i den grekiska övärlden. Den västra sidan ärbilligare och blåsigare och de vackraste stränderna finns påöstkusten. Bofast befolkning är cirka 100 000.

Valuta är euro.

Säsong

Maj-oktober. Juli-augusti är heta och med många turister, juni ochseptember lågsäsong och billigare.

Priser

Relativt dyr ö med grekiska mått och många stora välutrustaderesorter uppbokade av charterbolag. Det går dock att hittabilligare boenden, främst på den västra sidan under lågsäsong.

Resa dit

Charter med Airtours, Apollo, Fritidsresor och Ving från mångaflygplatser, bland andra Skellefteå, Östersund, Sundsvall,Borlänge, Karlstad, Norrköping, Jönköping, Växjö och Malmö.Direktflyg med Norwegian och Ryanair från bland annat Stockholm,Göteborg, Köpenhamn och Umeå. Priser från cirka 400 kronorenkel.

Information

www.kalimera.se, www.reseguiden.se

Annons