Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Torn format som honungssked

Ett udda observationstorn ska byggas i Phoenix, USA. Det kommer
att ha samma form som en gigantisk honungssked.

Annons
Tornet som snart ska byggas i Phoenix har formen av en honungssked.

Det nya tornet i Phoenix ska resa sig 128 meter över marken. Dess form är spektakulär: gångarna vindlar fram i spiraler som på en honungssked. Tanken är att man ska kunna promenera runt där. Men högst upp ska det också ligga restauranger, en bar och affärer. Tornet har ritats av den danska arkitektfirman Big och ska börja byggas i augusti i år. Det beräknas stå klart 2015, skriver Telegraph. Förutom turistattraktion ska det också fungera som ett ställe för giftermål, företagsfester och andra sociala event.

Tre kända utsiktstorn

Eiffeltornet

Det är antagligen ett av världens kända utsiktstorn. Konstruktionen i smidesjärn reser sig på Champ-de-Mars i Paris och ger Frankrike ett av dess mest kända landmärken. Byggnaden är 300 meter hög och på de tre huvudplattformerna, på 57, 115 och 276 meters höjd, finns både restauranger, biografer och radiostationer. 

Petronas Towers

I Kuala Lumpur, Malaysia, sträcker sig tvillingtornen Petrona Towers 452 meter upp i luften. Man kan åka upp i skraporna, som har en tempelliknande form. Byggnaden har 88 våningar och är kontor åt det statsägda oljebolaget Petronas.

CN Tower

Canadas National Tower är ett radio- och tv-torn i Canada som är 553 meter högt. Mellan 1975 och 2007 var det världens högsta fristående byggnad, men passerades av Burj Khalifa i Dubai. Här finns utsiktsplan på 346 och 446 meters höjd där besökare har sikt hela 120 kilometer bort när vädret är klart.

Tornet sett ovanifrån.

Mer läsning

Annons