Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tre turistvägar på vatten

Surfa på Rotterdams kanal, åk på vinkryssning och flyt fram i stilla mak på en flod. Här är fyra sätt att uppleva Europas vattenvägar.

Annons
Så här kan det se ut på en av Rotterdams kanaler framöver.

Surfbrädor mitt i staden? Det kan snart bli en tysk verklighet, när Rotterdam nu satsar på att bygga en självrengörande vågmaskin, på Steigersgracht Canal. Vågmaskinen kommer att rengöra vattnet i en naturlig process, och ska samtidigt kunna alstra elektricitet till platsen. Eventuell vinst ska investeras i nya gröna initiativ för staden, skriver Daily Mail.

Vågen kommer att vara cirka 1,5 meter hög. Man ska också kunna paddla kajak och dyka i kanalen. Bredvid ska det byggas en terrass för åskådare, ett "strandkafé" och ombytesrum samt duschar.

Här är tre andra vattenäventyr för den som vill semestra vid vattnet.

Hyr båt på kanalen

Vill du se kanalerna i Amsterdam och Frankrike, men utan alla andra turister? Det går att hyra båtar och själv styra fram på vattenlederna. Det finns företag som hyr ut husbåtar där ingen skepparexamen krävs, bland annatwww.leboat.com. För turer i Amsterdam se exempelviswww.channelcruises.nl.

Vin och vatten

Nu går det att resa genom vinets historia - till havs. MCS har startat vinkryssningar med strandhugg i Frankrike, Spanien och Italien. Ombord pågår både föreläsningar om vin och provsmakningar. Under resans gång gör resenärerna besök på vingårdar i de olika länderna, och lär sig om de olika typerna av vinproduktion. Kryssningarna varar i åtta dagar och avgångar finns den 2 och 9 november samt 14 december, från Genua.

Följ floden

Att uppleva ett land från vattnet har sin särskilda charm. Och det finns mängder av alternativ i Europa. Testa till exempel Elbe, där Berlin är startmålet och Prag slutmålet. Vill man leva båtliv i Italien finns det ett trevligare alternativ än att trängas med de enorma kryssningsfartygen i Venedig. Ta en flodkryssning till Padua, Verona och Ferrara i stället - på floderna är trängseln betydligt mindre.

Botanisera bland flodkryssningar i boken "Världens bästa flodkryssningar" av Uno Grönkvist.

Annons