Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Turistboom till Burma

Burma är ett av vinterns hetaste resmål. Sedan demokratirörelsen
välkomnat turismen har intresset ökat explosionsartat. Men det
gäller att resa ansvarsfullt till det slutna landet.

Annons
Allt fler reser nu till Burma.

Allt fler arrangörer lanserar nu resor till Burma, landet som länge varit ett av Asiens mest isolerade. Fram till slutet av 2010 förespråkade National League for Democracy, som leds av Aung San Suu Kyi, en bojkott av turistresor dit. Skälet var bland annat att turismen gav regimen inkomster. Men demokratiförkämparna bytte åsikt, och sedan dess har turismen dit växt lavinartat. Nu menar man att resenärer kan öka medvetenheten om missförhållandena i Burma.

- Utländska turister kan hjälpa Burma om de reser på rätt sätt, genom att använda anordningar som gynnar vanliga människor och undvika anordningar som är länkade till regeringen, sade Aung San Suu Kyi i en intervju med Lonely Planet, 2011.

Res schysst

Det är alltså fritt fram att resa till Burma. Men res på ett schysst sätt. Försök att välja restauranger, boende och affärer som drivs av privatpersoner, inte av statliga företag med starka band till den tidigare juntan. En del tips kan man få på Tourism Transparencys hemsida, som du hittar här.

www.tourismtransparency.orgEnligt Svenska Burmakommittén är det också viktigt att förstå hur det ser ut i landet, det är fortfarande en lång väg kvar till att det ska bli demokratiskt och följa de mänskliga rättigheterna.

Läs mer på Burmakommitténs hemsida: www.burmakommitten.org

Här är tre organiserade resor till landet.

Temaresor

Från Yangon beger sig resenärerna till Bagan, Burmas första rike. Där ser man slättlandet med tusentals pagoder. På den här resan besöker man också en fabrik som utför ett berömt lackarbete och bönder som gör socker och rom av Toddypalmerna. Andra höjdpunkter är besök på Bagaya Kyaungklostret, som är helt byggt i teak, och båtturer på Inlefloden. Resan avslutas med sol- och baddagar.

Resans längd: 14 dagar

Pris: från 25 498 kronor.

Läs mer: www.temaresor.se

Läs och res

Resan startar i Yangon, Burmas före detta huvudstad. Från Mandalay åker resenärerna cykel och tar sig sedan ut på landsbygden. Bland annat åker man förbi hundratals vita pagoder och U Bein, världens längsta Teakbro. Ingår gör också båtfärd över Irrawaddy-floden, fiske tillsammans med traktens fiskare och besök på det spektakulära Tempelberget. Som vanligt med Läs och res studerar man också landet i särskilt utvald lektyr och följs åt av en kvalificerad guide.

Avresa: November-januari. Många resor är redan fullbokade.

Reslängd: 23 dagar.

Pris: Från 15 900 kronor, exklusive flyg.

Läs mer: www.lasochres.se

Världens resor

Den här resan går inte till de stora turistmålen i Burma. Här vandrar man i Gyllene triangeln till byar runt Kentung, går till Burmas främsta pilgrimsmål vid Golden Rock och åker cykelrikshaw i det gamla kungariket Mrauk U. Det blir också båtfärder och besök på Inlesjön, där man bor på de typiska hotellen som står på pålar i sjön. Guiderna kommer från Burma.

Reslängd: 21 dagar.

Pris: Från 35 800 kronor.

www.varldensresor.se

Andra resebyråer med Burmaresor:

Travel Beyond

Solresor

Kilroy Travels

Kinaresor

Jambo tours

Mer läsning

Annons