Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Turister hotar Perus indianer

Turister kan skada isolerade indianstammar som dragit sig undan omvärlden. Nu slår flera organisationer larm om att vissa reseföretag anordnar "människosafari" i Peru.

Annons
Indianer utan kontakt med omvärlden, på gränsen mellan Brasilien och Peru.

Det finns researrangörer som försöker locka turister att se de indianer som lever djupt inne i Amazonas djungel. Påtryckningsgruppen Survival International, som kämpar för ursprungsbefolkningars rättigheter världen över, uppmanar nu turister att inte delta i så kallade människosafaris i Manu Nationalpark i Peru. Den senaste tiden har man uppmärksammat flera fall av kontakt mellan indianstammarna och omvärlden. En missionär som reste med ett turistföretag längs Madre de Dios-floden lämnade nyligen mat och kläder på en av stränderna, och i maj gick sex kvinnor från Macho-Piro-stammen in i ett turistläger, djupt inne i regnskogen.

-Vi är väldigt bekymrade över den här utvecklingen och uppmanar alla turister att låta bli de berörda områdena, säger Rebecca Spooner, Survival Internationals talesperson för Peru.

Kan vara dödligt

Indianstammarna har dragit sig undan frivilligt, menar företrädare för Survival International. Och ett möte med omvärlden kan bli förödande för dem.

-De här människorna har inte immunitet mot sjukdomar som vi tar för givet att man har, till exempel influensa och mässling. Det är sjukdomar som man kan smittas av genom att till exempel bära våra kläder, säger Rebecca Spooner.

Sedan två årPeru beräknas ha 15 stammar utan kontakt med omvärlden, enligt Daily Mail.

Det största hotet mot dem är oljearbetare och illegala skogshuggare. Men för två år sedan började Survival International få in rapporter om företag som lockade turister. Även Fenamad, en organisation för de inföddas rättigheter, har försökt bekämpa den nya turismen.

-Det är hög tid att den peruanska regeringen gör slag i saken i stället för att ha eviga möten för att utarbeta en policy, säger organisationens ordförande Klas Quicque i ett uttalande, enligt Indian Country Today.

Liknande människosafaris till Andamanöarna i Indien har också fördömts, där exploatering av folk från Jarawastammen nu förbjudits.

Mer läsning

Annons