Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Turister överanvänder vatten

Besökare i utvecklingsländer använder upp till sexton gånger mer
vatten än lokalborna, enligt en ny undersökning. Det bidrar till
både konflikter och fattigdom.

Annons
På de lyxigaste hotellen använder turisterna upp till 16 gånger mer vatten än lokalborna.

Många av turisterna som reser i utvecklingsländer är vana att kunna njuta av hur mycket vatten de vill. Och ofta använder de långt mycket mer än vad som är hållbart, enligt en ny rapport av den ideella välgörenhetsorganisationen Tourism Concern. De har undersökt vattenförbrukningen i fem populära kustdestinationer, Gambia, Bali i Indonesien, Zanzibar i Kenya samt Goa och Kerala i Indien. Och det finns stora ojämlikheter i hur vattnet används.

"Medan hotellen har pengar och resurser att garantera sina gäster flera duschar om dagen, pooler och golfrundor i frodigt grönskande trädgårdar måste grannhushållen, de små företagen och jordbrukare stå ut med allvarlig vattenbrist", står det i rapporten, enligt The Guardian.

16 gånger mer

I resortbyarna Kiwengwa och Nungwi på Zanzibar använder turister i snitt 16 gånger mer vatten än lokalborna. De får nöja sig med drygt 93,2 liter vatten per person och dag. Men på de femstjärniga hotellen var snittkonsumtionen av vatten 3 195 liter per dag och rum. I mindre lyxiga "gästhus" använde turisterna 686 liter om dagen.

Det här har orsakat konflikter då lokalbefolkningen menat att hotellen både överanvänder vatten och dessutom förorenar grundvattnet.

"Skärp reglerna"

Rachel Noble vid Tourism Concern menar att regeringarna måste skärpa reglerna.

- Om de menar allvar med att använda turism som ett sätt att lindra fattigdomen och stödja en hållbar utveckling måste man ge möjlighet åt marginaliserade grupper och samhällen att delta i beslut kring vatten och turism - särskilt kvinnor som ofta bär den tyngsta bördan med att hämta vatten.

Annons