Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Turkiet för alla smaker

Turkiet fortsätter att vara ett av de mest populära resmålen
bland svenskar. I år har försäljningen slagit rekord. Se vilken
turkietresa som passar just dig.

Annons
Bodrum är en av de mest populära destinationerna i Turkiet.

Det har blivit en av våra stora favoriter. Turkiet toppar försäljningen hos flera av charterbolagen. Och de tre första månaderna av 2012 reste 33 procent fler svenska turister hit jämfört med förra året, enligt turkiska kultur- och turistministeriet. Främst är det bad- och solresor som lockar. Men många upptäcker landet som ett året-runt-resmål, enligt Turkiska turistbyrån.¶

-Trenden att allt fler svenskar åker till Turkiet även under lågsäsong har vi sett i flera år och jag tror att ökningen fortsätter, säger Filiz Köse, kultur- och turistattaché i Sverige.

Flera storsäljare

Storsäljarna bland charterbolagen är just nu Alanya, Bodrum och Antalya. Men också Istanbul är populärt.

- Istanbul är bara ett par timmars flygresa härifrån, men ändå en exotisk plats att besöka för svenskar som gillar weekendresor, säger Filiz Köse.

Se vilken Turkietresa som passar dig:

För shoppingsugna:

+Antalya

I storstaden Antalya finns ett enormt utbud av shopping och nöjen. Här hittar man både stora gallerior och mer traditionella marknader. Märkeskläder är en av de saker du kan fynda, både original och kopior. Det finns naturligtvis också fina möjligheter till bad och dessutom flera antika städer i närheten.

Lugn och bad: +Icmeler

Liten, rofylld och mysig - ön Icmeler ligger i närheten av populära Marmaris men är betydligt lugnare. Här finns gemytliga restauranger, stränder med mjuk sand och ett vackert turkost vatten. Man kan också testa en rad vattenaktiviteter, bland annat båtturer, snorkling, parasegling och vattenskidor.

Historieintresserade:

+Izmir

Hamnstaden Izmir vid Egeiska havet har flera antika lämningar. Gör till exempel en utflykt till Efesos, grundad år 300 f.Kr, och vandra på samma gator som greker och romare en gång gjorde. Till höjdpunkterna hör det välbevarade antika biblioteket och  Artemistemplet - ett av världens sju underverk. För att veta mer om vardagslivet i det gamla Efesos kan man bege sig till det Arkeologiska museet i Selcuk.

+Istanbul

Storstadens gamla stadskärna finns med på Unescos världsarvslista och är full med sevärdheter från olika tidsepoker. Missa inte det enorma Topkapipalatset som var hjärtat i det Ottomanska  imperiet. Mäktig är också Hagia Sofia, länge världens största kyrka innan den omvandlades till moské. I dag är det ett museum där man kan uppleva både osmansk och bysantisk kultur. Vägg i vägg ligger Blå moskén, ett annan självklar sevärdhet.

Annons