Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tyska snabbtåg till England

Nu tillåts höghastighetståg resa från Tyskland till London under
Engelska kanalen. Och den tyska tågoperatören planerar att
trafikera fler destinationer på sikt.

Annons
Nu blir det lättare att åka miljövänligt mellan Tyskland och England.

Det ska bara ta fyra och en halv timme att resa mellan Berlin och London med tåg när tågoperatören Deutsche Bahn nu tillåts åka under den Engelska kanalen. Beslutet kommer efter tre års förhandlingar, efter att de tyska tågen testkörde tunneln under 2010. En kommission med företrädare från brittiska och franska myndigheter gav slutligen klartecken.

-Det här efterlängtade beslutet kommer att öka utbytet betydligt mellan Storbritannien och norra Europa, som Tyskland och Holland. Och på sikt kommer det att tillföra mellan tre och fyra miljoner nya passagerare per år, utöver de tio miljoner som redan använder höghastighetstjänsterna, meddelade företrädare för Eurotunnel när de informerade om beslutet, enligt Daily Mail.

Mer miljövänligt

Tanken är att det ska gå tre tåg om dagen mellan England och Tyskland, och även till Holland. Frankfurt och London kommer att kopplas samman via Köln, Bryssel och Lille. I Bryssel delar tåget på sig och åtta vagnar åker vidare till Rotterdam och sedan Amsterdam. Från Köln till London kommer restiden att bli under fyra timmar, vilket till och med är mindre än att åka från Köln till Berlin.

Jacques Gounon, verkställande direktör för Eurotunnel kommenterade:

- Det här är underbara nyheter för de miljontals passagerare i norra Europa som nu kan resa med det mest miljövänliga sättet till London.

Tåg som åker genom kanalen styrs för närvarande av Eurostar, som till störst del ägs av den franska statliga järnvägen SNCF. Eurotunnel tar ut en avgift för varje tåg som passerar genom tunneln mellan Dover och Calais.

Annons