Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Unika utflykter i Jordanien

Mitt i konflikternas mellanöstern ligger lugna Jordanien. Här är
avstånden korta mellan sevärdheterna. Möt ett varmhjärtat land med
rosa ruinstäder, tysta öknar och tusen fiskarter längs sin korta
kust.

Annons
Öknen utanför Wadi Rum i södra Jordanien har en magisk stillhet som måste upplevas.

Vi stiger upp långt innan soluppgången. Jag lyfter undan tältduken och drar in den svala ökenluften i lungorna. Tystnaden kring tältlägret är total. Bergens vassa konturer skymtar spöklikt i mörkret.

Chauffören Omar är försenad, men det gör inget. Vi har gott om tid. Vi hoppar upp på flaket till hans pickup och följer med ut i öknen. Omar stannar så småningom vid ett ganska litet berg, lätt att bestiga eftersom det på ena sidan är täckt av gyllengul sand.

Absolut frid

Vi pulsar uppför sandslänten och blickar från toppen ut över det mäktiga landskapet kring dalen Wadi Rum i södra Jordanien. Kanske har jag aldrig varit med om en liknade stillhet. Det känns som om vi just landat på en främmande planet.

- Titta där, säger fotografen Jesper, nu kommer solen.

I absolut frid ser vi solen bryta fram över bergstopparna. Strax efteråt får den sällskap av en stigande ballong, som dyker upp bakom bergsryggen. Vi tittar avundsjukt på de små huvudena i korgen under.

Ökendalar och badorter

Den fascinerande ökendalen Wadi Rum är en av Jordaniens måste-attraktioner. Dalen är fylld av märkliga stenformationer. Vissa klippor ser ut som stora svampar, andra liknar broar. Det finns tre beduinbyar att besöka och gott om lämningar från antiken, en epok då klimatet var annorlunda och man odlade vin i dalen.

Jordanien har dock väldigt mycket mer att bjuda besökaren på. Det är förvånande hur mycket som ryms inom korta avstånd. Bara en timme med bil från månlandskapet i Wadi Rum ligger snabbväxande Aqaba, Jordaniens populära badort och enda stad vid havet.

På väg dit stannar vi till på en höjd ovanför staden och betraktar hur Röda Havets turkosa vatten breder ut sig mellan soldisiga berg. Aqaba-viken är en geografiskt komprimerad plats. Vilket vår guide Ghassan Oweis påpekar:

- Just nu ser vi fyra länder samtidigt: Jordanien, Israel, Egypten och Saudiarabien. Och två städer: Aqaba och Eilat.

Tusen fiskarter

Jordaniens kust mäter bara drygt två och en halv mil. Men här finns en tillräcklig mängd sandstränder och vattensporter för att ingen ska hinna få tråkigt. Dessutom väntar Röda Havets undervattensvärld. Jordanien har mer än sin beskärda del av välmående och färgflimrande korallrev.

Det finns över femton bra dykplatser längs den jordanska kusten och många går att nå direkt från stranden. Saaed, Dive master på Royal Diving Club, tipsar:

- Mycket intressant går att se enbart med snorkel och cyklop, som formationerna Japanese Gardens. Vill man dyka rekommenderar jag det korallöverväxta vraket Cedar Pride.

Efter två dyk fyllda av intryck från korallreven och dess över ett tusen fiskarter slöar jag i en solstol vid poolkanten i det lyxiga lugnet på Royal Diving Club och inväntar solnedgången över Aqaba-viken.

Jordaniens stolthet

Aqaba är en perfekt bas för fler utflykter. Den mest omistliga går till ruinstaden Petra, Jordaniens första världsarv och den i särklass mest kända sevärdheten i landet. Vi startar vår färd tidigt, eftersom det kan bli trångt med besökare senare på dagen.

Ingången till Petra slår det mesta. Man måste, till fots eller på hästdragen vagn, passera genom en två kilometer lång och vindlande ravin, El Siq, innan man når den antika ruinstaden.

Väl framme står vi inför Petras svårslagna praktfullhet: En hel dal omhöljd av palats, tempel, pelargångar, portaler och en amfiteater, alltsammans utmejslat direkt ur de rosatonade klippväggarna.

För den historskt intresserade är Petra en trollbindande upplevelse. Men få kan låta bli att imponeras av monumenten, landskapet och stämningen. I en världsomfattande omröstning för några år sedan utsågs Petra till ett av världens sju nuvarande underverk.

- Petra är Jordaniens stolthet, säger Ghassan. Det är vårt bidrag till världshistorien.

Varm gästfrihet

Snart är vi tillbaka i Aqaba igen. Efter mer slöande vid poolkanten är det dags för en promenad i de kryddoftande basarerna. Det är kul att provsmaka och behagligt att prata med försäljare och alla andra man stöter på. Ingen artikel om Jordanien bör undgå att nämna den varmhjärtade gästfrihet man bemöts med nästan överallt.

Då Jordanien kombinerar den vänligheten med uråldrig historia, unika sevärdheter och ett härligt vinterklimat, är det inte att undra på att landets populäritet som resmål växer.

Jordaniens främsta sevärdhet, ruinstaden Petra, breder ut sig på ett flera kvadratkilometer stort område.
Den äldre kamelföraren erbjuder turister en ridtur längs Aqabavikens stränder.

Fakta/Jordanien

Allmänt

Jordanien är ett land som trots läget mitt i mellanöstern sluppitdjupare konflikter. En bidragande orsak är folkets stora lojalitetmed Kung Abdullah, som anses vara släkt med profetenMuhammed.

Antal invånare: Sex miljoner (samt minst två miljoner palestinskaflyktingar).

Språk: Arabiska. De flesta talar engelska.

Att ta sig runt

Taxi är billigt och kostar några få tior genom Aqaba. Utflykterbokas lättast genom lokala arrangörer och brukar då vara ett paketdär det ingår transporter, mat, inträde, med mera.

Tidsskillnad

+ 1 timme.

Visum

Utfärdas på flygplatsen, kostar 20 dinarer (cirka 200 kronor).

Valuta

Jordanisk dinar 1 JOD = 9,40 SEK.

Prisnivå

Cirka 20 procent under de svenska. Restaurangbesök är i regelprisvärt. I basererna bör man pruta men prutmånen blir mindre jumer turistorienterat ett försäljningsställe är.

Resa dit

Reguljärt prisexempel: 2 700 kronor från Stockholm med TurkishAirlines. Apollo och Solresor flyger charter. Apollo erbjuder ävenkryssning i Röda Havet där Jordanien ingår.

Säsong

September till februari räknas som bästa tid för att besöka RödaHavet som har badvänliga temperaturer hela året, medan högsäsongför hela landet är mars till maj.

Info

www.visitjordan.com, www.jordanjubilee.com

Mer läsning

Annons