Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Upplev Oslo till fots

Den är vacker. Fylld av konst, historia och enastående
arkitektur. Och god mat. Vad mer kan man begära? Häng med till
Oslo, en doldis bland weekendresmålen, perfekt att upptäcka till
fots.

Annons

Det ska sägas med en gång - Oslo är inte billigt. Men resten är bara plus. Den lilla storstaden vid Oslofjordens innersta vik har allt de mer kända weekendresmålen har, dessutom en stark fördel. Det går att promenera till det mesta (vilket sparar in en hel del pengar).

Den stora breda paradgatan Karl Johan sträcker ut sig som en huvudådra genom staden; oräkneliga gånger har vi sett tusentals glada norrmän paradera där med flaggor i hand på sin nationaldag.

En helt vanlig dag som denna är folklivet mer i vardagliga mått, även om de norska flagorna ses på många byggnader och i turistbutikernas fönster. Till Karl Johan kommer de flesta besökare. Här ligger också många hotell, och gatan är en perfekt utgångspunkt för att promenera runt i staden.

Turistmagnet vid vattnet

De flesta hamnar förr eller senare på Aker brygge, packad av restauranger och kaféer. Men förvånansvärt många går förbi Nobels fredssenter, hemvist för berättelserna om världens kanske mest prestigefyllda pris som delas ut i Rådhuset, strax intill.

I en gammal stationsbyggnad illustreras historierna bakom fredspristagare som Martin Luther King och Aung San Suu Kyi med känslan av att allt går att förändra. På andra våningen vajar alla pristagare med ett lysande foto i en modern vassrugg. Museet är pedagogiskt uppbyggt och passar också bra för barn.

Båttur till Bygdøy

Härifrån är vägarna att upptäcka Oslo många. Man kan gå några kvarter upp mot centrum igen för att besöka Ibsenmuseet, en lustgård för den litteraturintresserade. Här finns kuriosa och hårdfakta kring den store författaren och dramatikern Henrik Ibsen. Efter förkovringen går det att ta sig ännu en bit upp mot Vigelandsparken och slå av på takten och strosa bland de över 200 skulpturerna i brons och granit, av Gustav Vigeland.

Men det går också att hoppa på en båt strax nedanför Rådhuset och inom en kvart i stället befinna sig på halvön Bygdøy, där både polarskeppet Fram och Thor Heyerdals flotte Kon-tiki visas. Båten lägger till alldeles i närheten av museerna med gångavstånd till båda.

Mäktigt operahus

Eller så håller man sig kvar vid Rådhuset och följer stadens strandkant. Också vid vattnet, men en stunds promenad österut, ligger den allra märkligaste och även mäktigaste sevärdheten. Som ett stort isberg reser sig operahuset i Bjørvika, bakom centralstationen. Operahuset utsågs till Världens Kulturbyggnad 2008 på The World Architecture Festival i Barcelona. Gå in i den ljusa öppna foajén och se ut över fjorden. Och om du törs - vandra upp på taket. Andra operahus bleknar efter att ha sett detta.¶

På väg mot ännu ett världsberömt besöksmål i Oslo, Munch-museet, är vägen om Café Christiania ett gott val. (Staden hette Christiania innan 1925.) En restaurang med såväl afternoon tea som egen ölmeny, belägen i en vacker halvrund byggnad med massor av prylar på väggarna - hattar, klockor och gamla skyltar. Inte långt därifrån ligger anrika Grand Café, med makalösa bakverk. Söndagarnas jazzbruncher är populära och här hänger en enorm målning av Per Krohg från 1928 som är en hel vägg med dåtidens gäster (bland andra Munch och Ibsen).

Trendigt i Grünerlökka

Turen går därefter vidare genom området Grünerlökka, där huvudstaden helt byter skepnad från pampig till funky. Färgglada låga hus, vintagebutiker och trottoarkaféer. Och i samma område finns konstnären Edvard Munchs enastående samling. Om benen känns tunga då besöket är avklarat finns en tunnelbanestation alldeles i närheten, tillbaka ner mot Karl-Johan.

Sist men inte minst måste också detta sägas: Oslo går inte att besöka utan att tänka på alla de människor som drabbades av massakern den 22 juli förra året, både i Oslo och på Utøya. I Oslo domkyrka läggs fortfarande blommor till minne av de dödade.

Resa till Oslo

Allmänt

Oslo är Norges huvudstad med 1,2 miljoner invånare i helastorstadsområdet.

Valuta: 1 norsk krona (NOK) = cirka 1,20 svenska kronor.

Prisnivå

Högre än i Sverige. Lunch på restaurang omkring 150 NOK, 50 cl ölpå restaurang 70-80 NOK. Med ett Oslo Pass får man fria resor påallmänna transporter, fritt inträde på museer, fri parkering och endel andra rabatter. 24 timmar kostar 270 NOK.¶

Säsong

Året runt, men precis som hemma i Sverige, mörkt och kallt omvintern.¶

Resa dit

Prisexempel i september (samtliga avser tur och retur): Ryanairfrån Skavsta 345 kronor. Norwegian från Stockholm 936 kronor.Airberlin från Göteborg 834 kronor och Easyjet från Köpenhamn 729kronor. Tåg går från Stockholm och Göteborg. Flera bussbolag köräven från Stockholm, Göteborg och Köpenhamn.

Ta sig runt

Staden gör sig bra till fots, men man kan såklart också åkatunnelbana och buss. 24-timmarpass på lokaltrafik kostar 75 NOK.Bycyklar finns att hyra för 80 NOK per dag. Båtar mot Bygdøy(museer med Fram och Kon-tiki) avgår nedanför Rådhuset.¶

Missa inte

Utflykt till Holmenkollen (med tunnelbana). Vad man än tycker ombackhoppning är detta besöket som kanske mest visar den norskafolksjälen.

Turistinformation: www.visitoslo.com

Annons