Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Uråldrig stad hittad i Asien

En tusentals år gammal stad har upptäckts i Kambodja.
Där har man också hittat ett dussintals tempel, i
samma region som det berömda landmärket Angkor Vat.

Annons
Horder av turister besöker Angkor Vat. Nu har en ny stad hittats, med ett dussintal tempel.

Mängder av turister drömmer om att åka och beskåda det buddhistiska templet Angkor Vat i Kambodja. Men nu har arkeologer hittat fler fantastiska lämningar i närheten: på en bergssluttning har man upptäckt en stad från 800-talet. Det rapporterar den australiska tidningen Sydney Morning Herald. Enligt tidningen innehåller staden mer än två dussin tempel, uråldriga kanaler, diken och vägar. Staden kallas Mahendraparvata och har varit gömd under tät djungel i århundraden. Den hittades med hjälp av en ny, luftburen teknik där man med hjälp av instrumentet Lidar läser av terrängen med laser. Forskarna var tvungna att trekka genom djungeln, som är full av landminor, för att komma till staden.

Inte plundrats

På grund av Mahendraparvatas avlägsna läge verkar de flesta templen ha klarat sig från plundring. Nu hoppas man kunna studera varför staden övergavs. Enligt en av forskarna kan överbefolkning i kombination med skogsskövling ha varit en av orsakerna, skriver resebloggen Gadling.

Staden hittar man i regionen Siem Reap där även Angkor Wat ligger.

Fakta/Angkor Vat

+Angkor var huvudstad och religiöst centrum i Khmerriket. Härfinns några av de mest praktfulla tempelruinerna iSydöstasien.

+Angkor Vat är från början ett vishnuitiskt tempel från mitten av1100-talet, och det anlades av Suryavarman II. Men det omvandladestill ett theravadabuddhistiskt kloster senast någon gång på1400-talet.

+Templen i Angkor Vat upptogs 1992 på Unescosvärldsarvslista.

Källa: Nationalencyklopedin

Mer läsning

Annons