Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vanligare med rökfri resa

Turister som vill ta ett bloss på semestern får det allt
svårare. Stränderna på Hawaii blir nu rökfria. Och flera
kryssningsfartyg förbjuder cigaretter på de enskilda
balkongerna.

Annons
Nu ska Hawaiis stränder bli fri från fimpar.

Från den 1 januari 2014 ska det inte längre vara tillåtet att tända en cigarett på Hawaiis stränder. Parker, pooler och busstationer är också tänkta att bli helt rökfria. Reglerna ska föregås av en kampanj som informerar turisterna om förbudet. Och att trotsa det kan bli dyrt. Böterna för att röka på stranden kommer att ligga på över 680 kronor, och det är strandvakterna som ska se till att reglerna efterföljs. Förbudet syftar både till att minska andrahandsrökningen, men man hoppas också kunna minska antalet fimpar på stranden.

Rökning på allmänna platser har redan förbjudits i en rad länder. I staterna New York och Kalifornien får man inte heller röka på stränderna. Nu diskuterar man ett liknande förbud också i Frankrike.

Kryssningsfartyg förbjuder

Flera kryssningsfartyg går nu också ut med att det är förbjudet att röka på balkongen i anslutning till passagerarnas rum. I stället får rökarna nöja sig med särskilda områden på däck. På Disneys fartyg börjar förbudet gälla i november. På flera andra fartyg dröjer förbudet till nästa år, till exempel på P och Cunards skepp Queen Victoria, Queen Mary och Queen Elizabeth.

-Förändringen har gjorts för våra passagerares säkerhet och bekvämlighet. Nu kommer alla passagerare att kunna njuta av sina privata balkonger, utan att känna röken från grannarna, säger en taleskvinna för P till The Telegraph.

Mer läsning

Annons