Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Världens sju underverk i sand

Vad sägs om att se världens sju underverk på en dag? På danska
Jylland är det faktiskt möjligt, där det just nu pågår en
sandskulptursutställning på temat.

Annons
Världens sju underverk kan ses i ett rasande tempo.

Modeller av antikens underverk har byggts upp med hjälp av 8 000 ton sand och ställs nu ut i den lilla orten Söndervig, på Jyllands västkust.

Konstnärer från hela världen

Skulpturerna är mellan fyra och sju meter höga och har utformats av 35 konstnärer, från hela världen. Dessutom finns bakom skupturerna en 200 meter lång sandmur,  där historiska händelser skildras.

-Det här är ett sätt för oss i Norden att bidra till den europeiska traditionen att göra sandskulpturer. Vi har valt de bästa konstnärerna i världen, säger Steen Holm, marknadsansvarig för utställningen.

Ingen strandsand

Den sand som används till konstverken, har hämtats från en gruva på Jylland och inte från stranden. Anledningen är att man behöver en särskild typ av kantiga sandkorn, som hakar i varandra. Ungefär som lego. Annars blir skulpturerna inte beständiga.

I år firar utställningen tio år, och hittills har 140 000 besökare serverats en något annorlunda historisk rundtur. Modellerna står kvar tills i slutet av oktober.

En av skulpturerna.
Till skulpturerna används en särskild typ av sandkorn som hakar i varandra.
Antikt tema på årets utställning.
Årets utställning är den tionde i ordningen.

Så reser du dit

Till Jylland kommer man enklast med färja från antingen Göteborgeller Varberg. Man kan också ta brovägen, över Öresund ochBältbroarna.

För mer information om utställningen, se www.sandskulptur.dk

Mer läsning

Annons