Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Världens största byggnad i Kina

Den är inte högst men den är störst. En gigantisk byggnad har nu
invigts i Kina - med vattenpark, en kopia av en medelhavsby och
hotell inuti.

Annons
Staden växer. Här har man byggt ett gigantiskt nytt center.

Hela 1,7 miljoner kvadratmeter stor breder den gigantiska byggnaden ut sig i Chengdu, huvudstaden i provinsen Sichuan. Enligt kinesiska myndigheter är Chengdus New Century Global Center världens största fristående byggnad, och man slog upp portarna i juni. Visserligen är den bara 100 meter hög. Men centret är så stort att där skulle få plats 20 stycken av det kända operahuset i Sydney. Inuti skulle också rymmas nästan tre Pentagon, som var världens största kontorsbyggnad när den färdigställdes.

Bad och medelhavsby

Centret ligger i ett nyplanerat område av Chengdu, som heter Tainfu. Inuti finns plats både för kontor, hotell, shoppinggallerior och biografer. Men inte nog med det, man kan också bada i det enorma äventyrsbadet Paradise Island. Dessutom finns en kopia av en medelhavsby inne i byggnaden.

Chengdu utökar för tillfället också sin tunnelbanelinje och det finns dessutom planer på att konstruera en ny flygplats till år 2020. Allt ingår i myndigheternas ambitioner att göra staden till ett kulturellt och ekonomiskt center.

Fakta

+Chengdu ligger vid Minfloden. Redan för 2 300 år sedan byggdeman ett bevattningssystem här som fungerade så bra att det bidrogtill att göra orten mycket tätbefolkad.

+Chengdu har varit känt för brokadvävning och hantverk. Sedan 1949blev staden bas för industrialiseringen i Kina.

+Staden är också ett utbildnings- och kulturcentrum och har flerauniversitet och högskolor.

Annons