Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vulkanerna som vaknat

Mount Tongariro i Nya Zeeland fick nyligen ett utbrott - för
första gången på över hundra år. Se bilder på andra vulkaner som
har vaknat den senaste tiden.

Annons
Många söker sig till Tongariro för att vandra bland de vackra kratersjöarna. Men efter vulkanens utbrott stängdes området av.

Bergen vid Tongarino i Nya Zeeland lockar hundratals vandrare varje dag under högsäsong. Men nyligen fick vulkanen Mount Tongarino i området ett utbrott, det första på mer än hundra år. Inga rapporterades ha skadats. Däremot tvingades både flygplatser och vägar stängas på grund av den rök och aska som vulkanen spydde ut. En liknande situation men i mycket större skala skedde när Eyjafjallajökull på Island fick ett utbrott 2010, något som stoppade stora delar av den europeiska flygtrafiken.

Lockar turister

Men Island drar också nytta av sina lavasprutande berg. I sommar kunde man till exempel besök insidan av Thrihnukagigur, som varit inaktiv i över 4 000 år. Även andra vulkaner får många besökare, som Etna och Stromboli i Italien. Nyligen tipsade både amerikanska New York Times och italienska Corriere della sera om att spana på vulkaner för en minnesvärd semester. Men det gäller naturligtvis att informera sig om vilka som är aktiva och eventuella risker.

Se bildspel på andra vulkaner som nyligen vaknat till liv.

Tongariro i Nya Zeeland har inte fått ett utbrott på hundra år. Ingen kom till skada när vulkanen nu spydde ut aska och rök.
Snö och lava på Etna tidigare i år. Men lavan rann långsamt och inga skadades i utbrotten.
Vulkanen Popocatepetl i Mexico vaknade till liv under våren 2012.
Vulkanrök sedd från den italienska staden Zafferana på Sicilien.
I Colombia noterade man tidigare i år att vulkanen Nevado del Ruiz började bli mer aktiv. Den hade sitt senaste utbrott år 1985.
Etna på Sicilien var en av de vulkaner som fick utbrott under 2012.
Annons