Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Washington - USA:s dolda vinregion

Sugen på att prova vin i USA? Åk till Pacific Northwest. Vindistrikten Yakima och Walla Walla Valley i Washington tävlar med Kalifornien i kvalitet, och natursköna Columbia Gorge slår dem alla vad gäller pris och spektakulära vyer.

Annons
I Columbia Gorge kan du provsmaka vin från både Washington och Oregon.

- I Columbia Gorge hittar du en hel värld av vin inom sex mils radie, säger Craig Leuthold stolt där vi sitter på hans vingård Maryhill i södra Washington (staten, inte huvudstaden) som han äger tillsammans med sin fru Vicky.

Vi smuttar på cabernet sauvignon till tonerna av ett lokalt jazzband och njuter av den lätta bris som Columbia River för med sig.

- Västerut har du regnskog och österut öken, och med det klimatet kan du i princip odla vilken typ av druva som helst, fortsätter Craig.

Unikt mikroklimat

Det stämmer. Columbia River Gorge, en imponerande kanjon belägen precis på gränsen mellan amerikanska staterna Washington och Oregon, har ett unikt mikroklimat som möjliggör odling av ett fyrtiotal olika druvsorter, allt ifrån cabernet sauvignon, chardonnay och merlot till pinot noir, riesling och sauvignon blanc. Regionen har på senare år blivit allt mer populär bland vinkonnässörer såväl som naturälskare. När Craig och Vicky drog igång sin verksamhet för 15 år sedan fanns endast en handfull producenter i området. I dag kan du besöka över 30 vinhus och nära 50 vingårdar.

Silver i vintillverkning

Kalifornien, med Napa och Sonoma Valley i spetsen, är fortfarande tveklöst störst och bäst på vin i USA. Men på en klar andraplats kommer Washington med grannen Oregon i tät följd där du kan åka på både guidade och egenplanerade vinprovarturer, äta god mat, bo på pittoreska bed and breakfasts och njuta av storslagen natur. Oregon har tre vinområden - Willamette, Umpqua och Rogue Valley - där fokus överlag ligger på pinot noir. Washington är uppdelat i två större vindistrikt: Puget Sound i väst och enorma Columbia Valley i öst. Puget Sound, med sitt svalare och blötare klimat, lyckas bättre med vita viner av pinot gris och siegerrebe medan varma och torra Columbia Valley är känt för sina större röda viner av cabernet och merlot. Columbia Valley är i sig uppdelat i nio mindre vindistrikt, eller American Viticultural Areas (AVA), där Columbia Gorge ingår.

Naturskönt vindistrikt

Columbia Gorges egna vingårdar, om än charmigt rustika, tillhör knappast Washingtons bästa. Däremot ligger de i ett av världens mest natursköna vindistrikt. Den breda Columbia River kantas i väst av klorofyllstinna skogar med smaragdgrön mossa och dramatiska vattenfall á la Fern Gully och i öst av sluttande frukt- och vinodlingar i skuggan av Mount Adams i norr och Mount Hood i söder. Och mitt i allt - lilla mysiga byn Hood River med sina viktorianska hus och sitt perfekta utgångsläge nära populära vingårdar såsom Marchesi, Mt. Hood Winery, Syncline, och Maryhill.

- Och om du tröttnar på att smutta vin finns det alltid gott om andra aktiviteter att ägna sig åt här, säger Craig och radar upp vind- och kitesurfing, forsränning, laxfiske, mountainbiking, vandring och skidåkning på vintern.

En ljus framtid

Flera av Washingtons viner tävlar redan med de internationella storsäljarna och Craig förespår en ljus framtid för regionen och USA i allmänhet.

- Vi amerikaner har alltid varit kända för att "talk dry but drink sweet". Men vi har börjat lära oss att tycka om de torra vinerna. Washington är fortfarande ungt, men vi blir bara bättre och bättre.

Emeli Emanuelsson/TT

De första vinodlingarna i Pacific Northwest dök upp i början på 1800-talet.
Pinot Noir frodas i fuktiga Willamette Valley, Oregon.

Fakta/Pacific Northwest

Allmänt

Pacific Northwest är USA:s näst mest betydande vinregion efter Kalifornien. Regionen inkluderar framför allt de amerikanska delstaterna Washington och Oregon samt kanadensiska provinsen British Columbia, där Washington står för de bästa vinerna. De främsta druvorna är cabernet sauvignon, riesling, chardonnay, merlot, och syrah, medan pinot noir dominerar i Oregon. Huvudstad i Washington är Seattle och Portland är huvudstad i Oregon. Tidsskillnad minus åtta timmar.

Valuta

Amerikansk dollar (USD). En dollar = cirka 6,90 kronor

Prisnivå

Generellt billigare än i Sverige, särskilt mat, dryck och bensin. Du betalar cirka 25 dollar för en varmrätt, fem dollar för en öl och runt tio dollar för ett glas vin. Skatt och dricks tillkommer på restauranger och barer.

Säsong

Bästa tid att åka är sommar och höst, särskilt under vinskörden augusti-oktober, då vädret är som behagligast och de flesta av vingårdarna och vinhusen är öppna.

Resa dit

Merparten av Washingtons vindistrikt nås bäst via Seattle medan Oregons vindistrikt nås via Portland. Columbia River Gorge ligger närmast Portland. De flesta stora flygbolag flyger från Sverige till både Seattle och Portland med en mellanlandning för cirka 6 000 kronor tur och retur. Flygtid omkring 15 timmar.

Pacific Northwests 3 bästa vindistrikt

1. Columbia Valley (Washington)

Omfattar större delen av östra Washington. Inkluderar Yakima Valley och Walla Walla Valley samt mindre distrikt som Rattlesnake Hills, Red Mountain, Wahluke Slope, Snipes Mountain, Columbia Gorge, Horse Heaven Hills och Lake Chelan. Producerar framför allt cabernet sauvignon, merlot, chardonnay och riesling.

2. Puget Sound (Washington)

Västra Washingtons enda vindistrikt, på behändigt avstånd från Seattle. Omsluter hela Pudget Sounds vittförgrenade fjordsystem. Här odlas mest pinot gris, pinot noir och siegerrebe. Produktionen är liten och står för cirka en procent av den totala. Det mesta säljs lokalt.

3. Willamette Valley (Oregon)

Populära och fuktiga Willamette Valley öster om Portland är Oregons största så kallade AVA och löper längs floden med samma namn. Berömt för sina viner av pinot noir i burgundisk stil samt för vita viner av chardonnay och pinot gris.

Mer läsning

Annons