Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Richard Appelbom: Åter stormvarning i Vänsterpartiet

Annons

Intern olust trots flyt i politiken

Rossana Dinamarca kritiserar för osynliggörande och Lars Ohly lämnar Vänsterpartiet efter anklagelser om sexuellt ofredande.Foto: Sebastian Lamotte/Scanpix

I helgen har Vänsterpartiet kongress. Där ska valplattformen antas.

Det borde vara en klang- och jubelkongress. Genom Decemberöverenskommelsen insisterade de borgerliga partierna på att S-MP-regeringen behövde stöd av Vänsterpartiet för att få igenom sin budget. Bakvänt att allianspartier på detta sätt gav Vänsterpartiet inflytande över den ekonomiska politiken.

Bakvänt att allianspartier på detta sätt gav Vänsterpartiet inflytande över den ekonomiska politiken.

Varje budgetförslag har också föregåtts av att Vänsterpartiets ekonomiska talesperson Ulla Andersson lyft fram nya utgifter V har fått igenom. Vänsterpartiet har kunnat ta åt sig äran för godbitar i budgeten, utan att som regeringsparti behöva ta ansvar för helheten. Vänsterpartiet ligger i opinionsmätningarna på över 7 procent, över valresultatet 2014.

I stället har Vänsterpartiet kunnat driva oppositionspolitik mot regeringen om annat än budgeten, som miljö, säkerhetspolitik och migration. Det var att både ha kakan och äta den.

Förslaget till valplattform är tydligt påverkat av Jeremy Corbyn, den socialistiskt inriktade ledaren för brittiska Labourpartiet. Han talade om en politik för de många, inte för de få. Vänsterpartiet vill kalla sin plattform för Ett Sverige för alla - inte bara för de rikaste.

Partiet kan bekvämt angripa Socialdemokraterna och Miljöpartiet från vänster. Det finns pengar, om så behövs genom högre skatter på "de rika", för en återgång till tidigare migrationspolitikik, bättre miljö, sjukvård, skola, förskola äldrevård med mera . Givetvis helst i offentlig regi, "kortsiktiga vinstintressen" ges skulden för problem och missförhållanden.

Aldrig ett gott ord om marknaden, som har skapat välstånd planekonomier bara har kunnat drömma om. Inte konstigt, Vänsterpartiet är ju socialistiskt.

Men företag och företagare med vilja att satsa på nya idéer behövs för att det ska finnas pengar att ta ut i skatt. Och då måste människor och företag ha rimliga villkor om de gör en extra ansträngning. Den förståelsen för hur ekonomin fungerar saknas hos Vänsterpartiet, nu liksom förr.

Trots drömläget och opinionsframgångar verkar det struligt i Vänsterpartiet.

Trots drömläget och opinionsframgångar verkar det struligt i Vänsterpartiet. Feministiska talespersonen Rossana Dinamarca kritiserade partiledningen för att motarbeta och osynliggöra henne. Dinamarca ska inte ställa upp i nästa riksdagsval. Flera andra riksdagsledamöter har också meddelat att de slutar, partiledaren Jonas Sjöstedt har fått kritik för toppstyrning.

Amineh Kakabaveh, som Sakine Madon har försvarat på VLT:s ledarsida, har kritiserat Dinamarca för att själv vara en del av toppstyrning och osynliggörande. Andra V-riksdagsledamöter har instämt i kritiken av Dinamarca.

Men Schyman fick inte sparken som partiledare för att hon ville driva feminism mer, utan för att hon grovt slarvade eller fuskade med skatten.

Förra partieldaren Lars Ohly lämnade nyligen partiet i protest efter anklagelser om sexuellt ofredande. Inte bra efter att ha lett ett feministiskt parti i många år. Partiveteraner ska dock enligt uppgifter i media ge Ohly stöd och inte delta i kongressen.

Förrförra partiledaren Gudrun Schyman lurar i vassen och vill locka vänsterväljare till Feministiskt initiativ. Men Schyman fick inte sparken som partiledare för att hon ville driva feminism mer, utan för att hon grovt slarvade eller fuskade med skatten.

Varför dessa ständiga bråk och anklagelser i Vänsterpartiet? Kan nog ha något att göra med testuggande om kamp mot kapital och strukturer.

Varför dessa ständiga bråk och anklagelser i Vänsterpartiet? Kan nog ha något att göra med testuggande om kamp mot kapital och strukturer. Kartan sätts före verkligheten, och kan leda till personkonflikter, övermod och sökande efter brister hos "kamrater" i partiet.

Läs mer:

Nytt lagförslag om vinsttak i välfärden

Ledare: Sveriges minst kamratliga parti

Debatt: Jens Holm (V): Skippa julskinkan

Annons