Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Richard Appelbom: Blir migration C:s nya "kärnkraftsfråga"?

Annons

Centern är jokern i valet

Annie Lööf och Centern har många bollar i luftenFoto: Henrik Montgomery/TT

Det var på sitt sätt talande att Centerpartiet i helgen hade sina kommundagar på Arlanda flygplats. Centern är ett teknikvänligt parti som tror att vi kommer att kunna flyga miljövänligt i framtiden.

Centern vill samtidigt vara miljöparti, landsbygdsparti, urbant och liberalt storstadsparti, samt huvudmotståndare till Socialdemokraterna och Sverigedemokraterna. Mycket på en gång, men ännu ligger Centern i opinionsmätningarna klart över valresultat 2014 och partiledaren Annie Lööf har stort förtroende. Optimismen är påtaglig i partiet, men på senare tid har Centern tappat stöd.

Vill det sig illa kan sluta som för Miljöpartiet i förra valet. De Gröna trodde då att de skulle bli det stora moderna partiet för storstadsbor, men så blev det inte.

Centern förtjänar beröm för att mer konsekvent än andra partier värna lokalt beslutsfattande och småskalighet.

Centern förtjänar beröm för att mer konsekvent än andra partier värna lokalt beslutsfattande och småskalighet. Hellre bidrag än tvingande lagar. Nygamla men bra förslag om fast läkarkontakt, liksom möjlighet att öppna mindre än fullskaliga vårdcentraler. Tydlig markering om att snattare ska sättas dit även om de stjäl för små summor. Jobb för fler nyanlända genom färre regler och lägre ingångslöner.

Men regeringsfrågan och invandring kan bli kvarnstenar för Centern.

Men regeringsfrågan och invandring kan bli kvarnstenar för Centern. S hoppas att C under våren ska rösta igenom regeringens förslag om nya chans för ensamkommande och fler rökförbud. I så fall blir det svårare för Centern att framstå som huvudmotståndare till Socialdemokraterna.

C vill hålla SD borta från allt inflytande. I stället vill Centern att hela Alliansen, om den inte får egen majoritet, ska samarbeta med S, och kanske med MP. Ett superbrett regeringsunderlag, där bara V och SD skulle vara oppositionspartier. Vore ett önskeläge för SD.

Här finns paralleller till kärnkraftsfrågan på 1970-talet. Centern riskerar att antingen bli isolerat, eller kompromissa och drabbas av en svekdebatt.

C vill återgå till öppna hjärtans invandringspolitik, och hoppas vinna välutbildade liberala storstadsväljare. Här finns paralleller till kärnkraftsfrågan på 1970-talet. Centern riskerar att antingen bli isolerat, eller kompromissa och drabbas av en svekdebatt.

Läs mer:

Debatt: C: Tågen måste gå i tid

Annons