Annons
Vidare till fagersta-posten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Richard Appelbom: Cirkus Alliansen om budget och regerande

Valet står mellan S eller SD

Nu är det inte lätt att hänga med i alla politiska utspel från Allianspartierna. Alla bedyrar att de vill regera tillsammans efter nästa val och att de ogillar viktiga delar av den rödgröna regeringens politik.

Alla verkar nu också vilja stoppa i varje fall delar av S-MP regeringens budget. Fast de väljer olika vägar.

I praktiken har den upphävda Decemberöverenskommelsen fortsatt gälla. De borgerliga partierna har lagt var sin budget, och då har regeringens och Vänsterpartiets förslag gått igenom. Det har lett till kritik om att inslag i budgeten som saknar majoritet ändå går igenom.

Moderaterna kom i januari med det dramatiska utspelet om att allianspartierna borde lägga ett gemensamt budgetförslag. Om det fick stöd av Sverigedemokraterna skulle de fyra borgerliga partierna vara beredda att bilda en alliansregering.

Det sade Centern och Liberalerna på goda grunder nej till. Regeringen skulle ha färre mandat än de rödgröna och behöva SD:s aktiva stöd för att få igenom sina förslag. Extraval och regeringskris tedde sig inte lockande i en orolig tid och med mindre än två år kvar till nästa val.

Därefter har Moderaternas stöd rasat och Centerpartiet gått framåt i opinionsmätningarna. Men även Centern tycks ha tagit till sig av kritiken om att regeringen får igenom dåliga förslag i budgeten. Partiet har därför föreslagit att enskilda förslag ska stoppas.

Det har kritiserats för att göra det svårare för minoritetsregeringar att få igenom sina budgetförslag. När De rödgröna gjorde något liknande förra mandatperioden var de borgerliga partierna upprörda.

Liberalerna har nu kommit med ännu en modell. Riksdagsmajoriteten ska i förväg tala vad den inte gillar i budgeten. Läggs förslagen ändå fram ska det bli misstroendeförklaring mot enskilda ministrar.

Alla modeller har nackdelar. Det minst dåliga är nog ändå Centerns, förutsatt att det handlar om något enstaka förslag. Budgetordningen bygger på att oppositionen inte ska kunna öka utgifter eller sänka skatter ofinansierat. Det borde finnas utrymme för små förändringar som innebär lika stora utgiftsökningar som inkomstminskningar.

Alla modellerna bygger på stöd från Sverigedemokraterna. Men samtidigt är Liberalerna och Centerpartiet mycket bestämda med att inte ge SD politisk makt och inflytande.

Det blev starka applåder på Liberalernas riksmöte när partiledaren Jan Björklund sa just detta. Så det är inget tvivel om att de mest aktiva medlemmarna vill ha ett kategoriskt nej till SD. Så är det nog också i Centern.

Problemet är att så länge SD är så här stort kan partiet inte tänkas bort. Det påverkar och splittrar Alliansen.

Det gör att allianspartierna kan behöva välja mellan SD och S, även om de ogärna talar om det. Och då tyder den starka interna opinionen mot SD på att Centern och Liberalerna får välja Socialdemokraterna.