Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Richard Appelbom: Dags att försvara "byråkraterna"

Annons

FBI och CIA gick från högerspöke till vänsterspöke

Den legendariske FBI-chefen J Edgar Hoover var alltför mäktig och hade hållhakar på makthavare.Foto: AP/Andrew Harnik

President Donald Trump och hans Republikanska anhängare går nu till hård attack mot polis- och säkerhetstjänster som FBI och CIA. Anställda anklagas för att ha en egen mer vänsterinriktad politisk agenda och för att vilja komma åt och hindra president Trump. Det varnas för att "den djupa staten" inte respekterar att Donald Trump vann presidentvalet.

För oss som minns 1960- och 70-talets vänstervåg verkar det upp- och nedvända världen. De som såg "USA-imperialismen" som det stora hotet brukade hävda att valen i USA saknade betydelse, det skulle ändå inte gå att regera mot kapitalets och de mäktiga säkerhetstjänsterna. Vänstern i USA angrep och fruktade dåvarande FBI-chefen J Edgar Hoover. CIA:s inblandning i högerkupper var ett ständigt återkommande tema. Nu verkar CIA och FBI ha gått från att vara högerspöken till att bli vänsterspöken.

Donald Trump ser enligt tidskriften Economist ut att tro att offentliga handläggare inte kan sätta det allmänna bästa före de egna åsikterna och intressena. Det är han och andra populister inte ensam om. Tron på den opartiske omutlige ämbetsmannen har angripits från flera håll.

Tron på den opartiske omutlige ämbetsmannen har angripits från flera håll.

Enligt identitetspolitiken är det viktiga inte vad som sägs, utan vem som säger det. Det avgörande är inte argumentens tyngd, utan personens kön, etnisk bakgrund, ålder, sexuell läggning med mera. Några objektiva fakta finns inte, utan förtroende och intressen styrs av hur vi ser ut och vilken bakgrund vi har.

Ämbetsmän och byråkrati har även angripits av marknadsliberaler genom Public choiceskolan. Den hävdar att offentligt anställda alltid vill öka den egna makten genom fler regler och ytterligare uppgifter. Något som betalas genom högre skatter. Därför gäller det att skapa regler som minskar möjligheten att utvidga verksamheten, ge större utrymme för marknadslösningar och förhindra skattehöjningar.

Det kan ligga något i all den här kritiken. Makt korrumperar, ursprung kan påverka liksom den egna åsikten. Medier, forskare och oppositionspartier har en viktig uppgift i att bevaka och kritisera vinklad offentlig information eller när offentligt anställda agerar oetiskt eller ineffektivt.

Men det är något annat än att avfärda alla "byråkrater" som korrumperade kampanjmakare. Utredaren och författaren Per Molander har oroat sig för att "ämbetsmannens etos", att offentligt anställda har en särskild uppgift att oväldigt administrera eller utreda, har försvagats efter alla attacker från olika håll.

Offentliga tjänstemän ska granskas kritiskt, men att utgå ifrån att de inte klarar att skilja egenintresse från allmänintresse vore att kasta ut barnet med badvattnet.

Offentliga tjänstemän ska granskas kritiskt, men att utgå ifrån att de inte klarar att skilja egenintresse från allmänintresse vore att kasta ut barnet med badvattnet. Vinnare vore populister och identitetsvänstern. medan tilltron, kunskapstron och demokratin förlorar.

Läs mer:

Debatt: President Trump angriper afrikanska länder och Haiti

Iannucci slutar göra satir av politik

Ledare: Ojämlikheten behöver hållas efter

Annons