Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Richard Appelbom: Det verkar bli allt "vildare" i politiken

Annons

Vem representerar en politisk vilde?

Hanna Wigh, före detta SD, nu politisk vilde i riksdagenFoto: Jonas Ekströmer, TT

Ofta brukar det klagas över att partipiskan är för stark i politiken. Ledamöter får kritik för att de inte följer sin egen övertygelse utan följer partimajoriteten. Kritikernas recept brukar vara mer av personval för att få mer självständiga folkvalda och minska partitoppens makt.

Men finns helt motsatt kritik. Det handlar om att de "politiska vildarna" har blivit fler. Då handlar det om att förtroendevalda lämnar eller blir uteslutna ur sina partier, men ändå sitter kvar i politiska församlingar och fortsätter att hämta ut sina arvoden.

Men finns helt motsatt kritik. Det handlar om att de "politiska vildarna" har blivit fler.

Oftast är det sverigedemokrater, men där finns också uppmärksammade fall av avhoppade miljöpartister och moderater. I riksdagen finns en vilde från MP, fyra från SD och en Moderat har gått över till SD. Den mest kända och framgångsrika vilden är Gudrun Schyman, som valdes in som partiledare för V, lämnade partiet, satt kvar och började bygga upp Feministiskt initiativ. Även i Västmanland finns vildar, bland annat två före detta SD-ledamöter (av sex) i Västerås fullmäktige.

DN har också en intervju med avhoppade SD-ledamoten Hanna Wigh, som beskriver sig som "så långt från nationalist som man bara kan komma" och som "social-liberal-internationalistisk-feministisk-humanistisk-allt möjligt" .

Nu hävdar enligt DN Maria Stockhuas (M) att det är ett svek av vildar att sitta kvar. Väljarna har röstat på parti snarare än person. DN har också en intervju med avhoppade SD-ledamoten Hanna Wigh, som beskriver sig som "så långt från nationalist som man bara kan komma" och som "social-liberal-internationalistisk-feministisk-humanistisk-allt möjligt" . Hon tycker också det är befriande att vara vilde och slippa skämmas för Sverigedemokraterna hela tiden. Hm, vän av ordning kan undra varför Wigh i förra valet i stod på Sverigedemokraternas riksdagslista.

Det stämmer att väljarna i första hand röstar på parti, men det vore ändå fel att låta partierna utesluta av väljarna invalda ledamöter. Det skulle än mer stärka partipiskan och partiledningars makt.

Det gäller därför för partierna att ha se till att de nominerar omdömesgilla personer som vet vad partiet står för. Samt att vara mer öppna för att ledamöter någon gång kan vilja gå emot partilinjen. Och för väljarna att se upp med partier som gång på gång får många avhopp och uteslutningar.

Läs mer:

Ledare: SD:s lockbeten till alliansen

Annons