Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Richard Appelbom: EU påminner om Indien

Bättre jämföra EU med Indien än med USA

Annons

Möte mellan EU-kommissionens ordförande Juncker, Indiens premiärminister Modi, och EU-rådets ordförande Tusk. Finns många likheter mellan EU och Indien

Nyligen antog EU-parlamentets majoritet resolutioner om att EU centralt ska bestämma mer. Av de svenska ledamöterna var det dock bara Liberalerna som röstade för.

Anhängare av ett starkare och mer överstatligt EU jämför gärna med USA. När det landet bildades var hade delstaterna större självständighet.

Men över tiden, även om det krävdes ett inbördeskrig, stärktes den federala makten. En centralbank byggdes upp, federala skatter infördes.

Även om det för européer kan framstå som om delstaterna har ännu förvånande mycket makt har den federala nivån företräde. USA är en fungerande valutaunion där federala pengar går från rikare till fattiga områden. Den federala regeringen sköter försvar och utrikespolitik.

Förhoppningen är att det ska gå på ett liknande sätt i EU, men utan ett bittert och blodigt inbördeskrig.

Det finns dock flera viktiga skillnader. USA bildades som en federation och engelska har hela tiden varit huvudspråket. Den politiska kulturen har därför varit mer enhetlig än inom EU.

Det finns dock en annan federation, nämligen Indien, som på flera sätt än USA påminner om EU, men som det mer sällan görs jämförelser med. Kanske för att skillnaden i levnadsstandard är så stor och det kan vara mer lockande att jämföras med supermakten och historiskt mer närstående USA.

Tidskriften Economist har dock gjort just detta, jämfört Indien, EU och USA.

Medan USA har ett officiellt språk har Indien 22 och EU 24. Valdeltagandet i EU och Indien är högre i nationella/delstatliga val än i federala/EU-parlamentsval. I USA röstar fler i federala presidentval.

USA har två dominerande partier. Indien har visserligen två nationella partier, men en uppsjö partier från olika delstater i det federala parlamentet. Det påminner mer om EU-parlamentet, där partigrupperna visserligen är gemensamma, men partierna nationella.

BNP per person är tio gånger större i Goa än Bihar. Enligt Economist påminner det om skillnaden mellan Bulgarien och Belgien i EU.

Födelsetalen är också mycket olika mellan indiska delstater. 1,6 barn per kvinna i Westbengalen, jämförbart med Ryssland, 3,4 i Bihar, jämförbart med Kenya. Det visar hur olika delstaterna är.

Eurozonen har problem med obalanser i handeln mellan länder. Samma sak i Indien, fyra delstater har stora underskott i handeln med övriga Indien.

Delstaterna har stort inflytande över tillstånd och handel, Indien är långt ifrån att vara en enhetsmarknad.

Winston Churchill använde de många språken och folken som ett argument mot indisk självständighet från det brittiska kolonialväldet, men han hade fel. Indien har hållit samman, har en federal regering, gemensamt försvar och gemensam valuta.

Dit är det långt kvar för EU. Indien har dock på andra områden låtit delstaterna behålla inflytande och det är där mycket av politiken avgörs.

Det är värt att hålla i minnet när långtgående planer på att centralisera makten i EU läggs fram. Det är svårt att skapa en gemensam överstatlig plattform för politiska beslut när språk, ekonomi, utbildningsnivå och demografi är så olika.

EU påminner mer om det brokiga Indien än om det mer sammanhållna och enspråkiga USA. Det talar för att behålla en hel del beslutsfattande i medlemsstaterna och att undvika jämförelser med USA.

Läs också: Brittiska parlamentet röstade för Brexit

Annons