Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Richard Appelbom: Ingen partipiska borde gälla vid talmansval

Annons
Talmannen har ännu viktigare uppgifter än att leda riksdagens sammanträden.Foto: Fredrik Sanberg/TT

Allianspartierna ska den här gången oavsett valutgången lägga ett gemensamt förslag till talman. Förslaget fick kritik av socialdemokrater för att "politisera" talmansvalet och för att ge Sverigedemokraterna möjlighet att avgöra omröstningen.

Tja, talmansvalet är redan politiserat. Förutom efter valet 1976, då talmannen för första gången i stället för kungen skulle föreslå statsminister. Den allmänt respekterade talmannen Henry Allard (S) fick sitta kvar. Socialdemokraterna har hela tiden hävdat att största parti ska utse talman. De borgerliga partierna har hävdat att talmannen bör hämtas ur det största blocket. Därför har Socialdemokraterna alltid nominerat en socialdemokrat som talman, medan de borgerliga partierna har avstått när de rödgröna partierna har varit det större.

Eftersom Socialdemokraterna hela tiden har varit det största partiet har deras åsikt i praktiken varit att talmannen alltid bör vara en socialdemokrat. Låter mer som en politisk/taktisk än principiell åsikt.

Eftersom Socialdemokraterna hela tiden har varit det största partiet har deras åsikt i praktiken varit att talmannen alltid bör vara en socialdemokrat.

Såvida inte Socialdemokraterna står fast vid den åsikten även om något annat parti blir störst. Enligt opinionsmätningar är det (i sig oroande) inte uteslutet att Sverigedemokraterna blir största parti efter valet. Finns det någon socialdemokrat som vill slå vad med mig om att S skulle stå fast vid åsikten att största parti alltid ska besätta talmansposten om SD blir störst? Hör i så fall gärna av dig.

Finns det någon socialdemokrat som vill slå vad med mig om att S skulle stå fast vid åsikten att största parti alltid ska besätta talmansposten om SD blir störst?

Talmannen har i bred politisk enighet fått en viktig roll vid regeringsbildandet. I andra parlamentariska konstitutionella monarkier är det regenten som efter val sonderar terrängen och föreslår regeringsbildare.

Men i Sverige enades partierna i Torekovskompromissen om att monarken, som fått ämbetet i arv, inte ska ha något möjligt politiskt inflytande. Därför övergick 1975 uppdraget att föreslå statsminister till talmannen.

Det ger talmannen en viktig roll, särskilt om det är ett komplicerat läge efter riksdagsvalet. Vilket det i dag ser ut bli efter valet i september.

Det vore därför bra om valet av talman inte var partipolitiserat. Men vid alla tillfällen efter 1976 har partierna agerat utifrån partiernas styrka, inte utifrån att utse bästa person till uppdraget. De borgerliga har markerat blockpolitikens betydelse, Socialdemokraterna att talmannen ska komma från största partiet.

Vid ett tillfälle, 1979, revolterade några borgerliga ledamöter i en sluten omröstning mot det egna förslaget. Därför kunde Ingemund Bengtsson (S) utses till talman trots att det då var borgerlig majoritet i riksdagen.

Nu talar det mesta för att inget block kommer att få majoritet. Decemberöverenskommelsen har fallit. Därför är det logiskt att Allianspartierna lämnar åsikten att största block bör utse talman.

Men i stället för att föreslå en gemensam kandidat borde de ta tillfället i akt att på allvar försöka här få bort partipolitiken. Det vore illa om valet av talman, som sker när den nya riksdagen samlas och föregår förslag och val av statsminister, leder till nya motsättningar mellan partierna.

Talmannen behöver agera oväldigt när förslag till statsminister ska läggas. Då är det viktigt med ett brett förtroende över partigränserna. Sökarljuset borde riktas mot erfarna och allmänt respekterade ledamöter, oavsett vilket parti de kommer ifrån.

Sökarljuset borde riktas mot erfarna och allmänt respekterade ledamöter, oavsett vilket parti de kommer ifrån.

I det brittiska parlamentet avgör ledamöterna själva, utan att regeringen eller ledningen för oppositionen lägger sig i, vem som ska bli talman. Det är dags att släppa partipiskan i valet av talman.

Anmäl text- och faktafel

Annons