Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Richard Appelbom: Jimmie Åkesson vill ta plats

Nyckeln till en stark alliansregering heter ett mindre SD.

Annons

Jimmie Åkesson vill  ha inflytande på en borgerlig regering

Höger-vänsterskalan är långt ifrån död. Det visade SVT:s partiledardebatt. När det gäller skola, arbetslöshet, ekonomi och sjukvård stod de politiska blocken tydligt på var sin sida. De borgerliga värnar valfrihet och varnar för att rödgrönt styre ger vårdköer.

När många nyanlända kommer ut på arbetsmarknaden stiger åter arbetslösheten. De borgerliga vill underlätta för företagare och ha sänkta ingångslöner, Stefan Löfven och Socialdemokraterna varnar för skattesänkningar, medan Annie Lööf (C) i debatten framhöll att välfärden fick mer pengar under alliansregeringen trots alla sänkta skatter.

Däremot sprack blocken om regeringens avskaffade ID-kontroller. Åtgärden får stöd av L och C, medan M och KD, liksom SD, är kritiska. Frågan är dock hur stor flykting- och invandringsreglera kommer att vara i framtiden. Om EU kan enas om gemensamma regler försvinner frågan till stora delar från inrikespolitiken. För när EU-regler en gång har förhandlats fram är de mycket svåra att ändra.

Så det finns goda skäl för alliansen att hålla ihop. En ny regering skulle innebära nya tag om sådant som skatter, enkla jobb och skola.

Men kan den bildas? SD:s Jimmie Åkesson framhöll gärna att SD:s stöd krävdes för att en borgerlig regering. Och att det i sin tur kräver förhandlingar och samtal med Sverigedemokraterna.

Åkesson pressade Annie Lööf om varför C inte vill förhandla med SD och menade att Centern till slut kommer att tvingas välja mellan Socialdemokraterna och Sverigedemokraterna.

Centern och Liberalerna vill bilda en alliansregering om alliansen är större än de rödgröna, men finna en annan lösning om De rödgröna blir störst och alliansen, som nu, skulle behöva SD:s aktiva stöd för att regera.

SD lär inte "sitta still i båten" för att alliansen blir större än de rödgröna. Inte så länge partiet är så stort som opinionsmätningarna visar.

Nyckeln till en stark alliansregering heter därför ett mindre SD. Men det har hittills visat sig lättare sagt än gjort.

Läs också: Löfven, prata med SD

Rösta brunt hjälper inte

Cirkus Alliansen om budget och regerande

Annons