Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Richard Appelbom: Kan vi lita på äldreomsorgen?

Allvarliga brister på äldreboenden

Annons
Hur är det egentligen på äldreboenden?

På kort tid har VLT avslöjat allvarliga brister på äldreboenden. Senast var det undersköterskor på ett kommunalt drivet boende som anonymt lyfte fram hur illa det var ställt.

[+] Läs mer: Undersköterskorna vittnar om misären: ”De äldre får inte den hjälp de behöver”

Tidigare har äldre och anhöriga i ett av Attendos äldreboenden trätt fram och riktad hårt kritik mot omsorgen. Allvarliga brister kan således finnas hos både privata och kommunala utförare.

Tidigare har kritiken mot äldreomsorgen i Västerås främst handlat om hemtjänst, brist på äldreboende och köregler. Liberalerna, Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna ville ha mer pengar i budgeten för 2018. Styrkvartetten (S+MP+C+KD) lade till 20 miljoner kronor för att höjd ersättning i hemtjänsten, när budgeten kompletterades i höstas.

Nu är i stället själva verksamheten på äldreboenden i fokus. Personal som inte hinner med allt de förväntas göra och som gråter hemma för att de inte tycker sig räcka till för att ge en god omsorg. Äldre som får äta bananer när de inte kan svälja den serverade maten.

Uppgifterna skakar om, många kan fråga sig hur deras äldre anhöriga har det på sina boenden. I Västerås och på andra håll. Min mamma är på ett äldreboende i en förortskommun till Stockholm, och nog kommer funderingar över hur hon har det med mat, städning eller vad personalen egentligen hinner med.

Oron kan leda till att den viktiga tilliten i samhället minskar. Vi vill tro att det allmänna klarar att ta hand om oss på äldre dagar, men nu ställs frågan om vi kan lita på välfärdsstaten och politikers utfästelser. Något av det som har gjort att Sverige har fungerat bättre än de flesta andra länder kan undergrävas.

[+] Läs mer: Äldrenämndens ordförande om bristerna: ”Helt galet, jag blir alldeles förskräckt”

Nu finns det säkert andra äldreboenden som fungerar bättre. Men här anas en ond cirkel. Kraven på att personalen ska ta på sig fler uppgifter utan bli fler kan leda till att fler slutar. Det gör att mer oerfaren personal anställs, vilket ytterligare kan öka stressen och risken för misstag vid sådant som medicinering.

De äldre blir allt fler, så frågan kommer inte att försvinna. Kommunalrådet Anders Teljebäck (S) antyder att mer pengar behövs.

Så lär det bli. Äldreomsorgen kommer att behöva bättre uppföljning och kosta mer.

[+] Läs mer: Anders Teljebäck (S): ”Jag är beredd att tillföra mer pengar till äldreomsorgen”

Annons