Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Richard Appelbom: Kärvare tider märks i utrikespolitiken

Varför samarbetar M och KD med regeringspartiet i Ungern?

Annons

Oron för Ryssland under Vladimir Putin och USA under Donald Trump präglade utrikesdebatten.

När riksdagen debatterade utrikespolitik märktes att världen har blivit mer osäker och att Sveriges egna intressen väger tyngst. I utrikesdeklarationen står att relationen med den nya amerikanska regeringen är fortsatt viktig för vår handel och vår säkerhet.

Det är något annat än tidigare socialdemokratiskt tal om Sverige som en tredje kraft i världspolitiken. Nu erkänns tydligt att USA som motvikt till Sovjet/Ryssland är avgörande för vår frihet och säkerhet.

Regeringen ska också verka för att stärka EU:s gemensamma försvarspolitik. Ett i kärva tider avsteg från en traditionell alliansfri politik.

Liberalernas Birgitta Ohlsson fick också backa från tidigare uttalanden att medlemskapet i Nato handlade om att stärka demokratin. Efter frågor från V om hur demokratiska Natomedlemmarna Turkiet, Ungern och Polen är medgav Ohlsson att Natomedlemskapet handlar om att skydda Sverige från Ryssland. Då går det inte att vara för kitslig med vilka andra länder som är med.

Miljöpartiet talade om hur bra vi har det i Sverige och om hur viktigt det är att stärka EU. Också ett helt annat budskap än förr. Så nog märktes det att det nu gäller att i första hand att se om det egna huset. Det som saknades från regeringen var ett tydligt besked om att försvaret behöver stärkas i närtid.

Fler än MP talade om hur viktigt det är att stärka EU och att EU ska stå upp för demokratin. Flera talare kritiserade den för demokratin hotfulla utvecklingen i Ungern och Polen.

Om EU ska stärkas vore ett första steg att partierna agerar lika här och i Bryssel. Nu röstar MP i EU-parlamentet mot frihandelsavtalet med Kanada, medan MP i regeringen står bakom avtalet. C och L röstade fram en stockkonservativ kristdemokrat som talman i EU-parlamentet.

M och KD fick inte frågan varför de är med i samma EU-grupp som det ungerska regeringspartiet. Den borde ställas.

Polens regeringsparti är däremot inte med i den mäktiga konservativa och kristdemokratiska gruppen. Kan det ha något samband med att EU har granskat Polen mer kritiskt än Ungern?

Annons