Annons
Vidare till fagersta-posten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Richard Appelbom: Korruption är populistens bästa vän

Klimatet kan bli stora förloraren efter Brasilienval

Det här har varit en dyster vecka, mer våld, polarisering och yviga löften.

I USA skickade en fanatisk anhängare till president Trump brevbomber till ledande Demokrater, andra motståndare till president Trump och nyhetskanalen CNN. Ett attentat mot en synagoga i Pittsburgh USA krävde många dödsoffer. Den misstänkte starkt antisemitiske gärningsmannen hade tre revolvrar och ett helautomatiskt gevär med sig till brottsplatsen.

Här finns en direkt koppling till valet av högerpopulisten Jair Bolsonaro till president i Brasilien. Han tycker att det ska bli lättare också i Brasilien för privatpersoner att få äga och använda vapen.

Det är långt dock ifrån det enda Bolsonaro kan kritiseras för. Han har tidigare uttalat sig för den tidigare brasilianska militärregimen, nedsättande om demokrati, kvinnor, sexuella minoriteter och svarta i Brasilien.

Bolsonaro har, trots att han har varit kongressledamot sedan 1990, framstått som ett ny och oprövad. Det har varit till fördel i ett land med korruptionsskandaler, svag ekonomisk utveckling och hög brottslighet.

Mycket av stödet för Bolsonaro förklaras av missnöje med korruption och hög brottslighet. Det är ett klassiskt sätt för demagoger att vinna makten. Risken är att de sedan inte vill lämna den ifrån sig.

Det är ett klassiskt sätt för demagoger att vinna makten. Risken är att de sedan inte vill lämna den ifrån sig.

Det är lättare sagt än gjort att snabbt minska korruption och mutor. Bolsonaro leder ett parti med det för svenska förhållanden missvisande namnet Socialliberala partiet, vilket har bara 11 procent av mandaten i kongressen.

Brasilien har liksom USA maktdelning, så det kan bli svårt för presidenten att få igenom sina förslag. Mycket av den politiska korruptionen förklaras dessutom just med behovet att "köpa" röster i beslutande församlingar.

Brasilien har liksom USA maktdelning, så det kan bli svårt för presidenten att få igenom sina förslag.

Bolsonaro förklarar nu att han respekterar demokratin och kanske inte ska lämna Parisavtalet. Vi får hoppas på det bästa, men han har tidigare uttalat sig för att exploatera mer av regnskogen i Amazonas.

Om forskarnas larmrapporter stämmer och Bolsonaro håller fast vid sitt program kan det bli katastrof för klimatet.

Anmäl text- och faktafel