Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Richard Appelbom: Motsägelsefullt om LAS

Kan LAS ersättas av avtal?

Annons

Annie Lööf (C) gillar inte LAS, lagen om anställningsskydd.

Centerpartiet återkom i Almedalen med krav om att luckra upp LAS, lagen om anställningsskydd. Egentligen vill partiet nog avskaffa lagen, men nöjde sig med krav på att alla företag med upp till 50 anställda skulle undantas, Det skulle innebära att arbetsgivaren vid nedskärningar skulle avgöra vilka som får gå. Kompetens skulle gå före anställningstid.

Här blir det baklås i Socialdemokraternas kampanjupplägg. De vill gärna samarbeta med Centern och Liberalerna, medan de hårt angriper Moderaterna och SD för att föra högerpolitik.

Men det är Centern och Liberalerna som tydligast kräver uppluckrad eller avskaffad arbetsrätt, liksom lägre löner för enkla jobb. Moderaterna har sedan Fredrik Reinfeldts tid undvikit att ta strid om arbetsrätten och varit försiktiga med att kräva statlig inblandning om att sätta löner.

Nu kan det för all del tänkas att Moderaterna byter åsikt och närmar sig C och L. Men i dagsläget är det "mittenpartierna" som står längst från S om lönebildning och arbetsrätt.

Socialdemokraterna och LO var också tidigare tveksamma till lagstiftning, och menade att anställningsskyddet kunde lösas genom avtal. Men TCO och Folkpartiet (!) var pådrivande för lagstiftning, och Socialdemokraterna bytte uppfattning.

Resultatet blev LAS, där anställningstid ska vara huvudregeln vid uppsägningar. I praktiken, i synnerhet nu när förändringens vindar blåser hårt i många branscher, har LAS blivit urgröpt. Facket har snarare kunnat ge äldre medarbetare bättre villkor vid uppsägning än kunnat eller velat kräva att turordningsreglerna ska följas strikt.

Därför vore det kanske rimligt att gå tillbaka till ruta ett. Avskaffa LAS, men inse att då kommer facken i stället att kräva avtal om anställningsskyddet.

Det är ett legitimt intresse för de anställda att kunna påverka hur kompetens bedöms och hur mycket lång anställning ska värderas vid uppsägningar, men det borde kunna ske utan LAS.

Annons