Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Richard Appelbom: Nödvändig övervakning minskar tillit

Annons

Öppenhet var bättre förr

Det blir allt oftare nödvändigt med väktare.Foto:  Hasse Holberg/TT

Det sägs ofta att allt möjligt var bättre förr. Men ofta kan påståendet ifrågasättas. Det gamla kösamhället har ersatts med större möjlighet att välja själv. Ungdomar är enligt olika mätningar mer skötsamma i dag. Både hemlagad mat och restaurangutbudet har blivit mer variationsrik. Jämställdhet har blivit bättre. Besvärliga problem finns, men så var det också förut.

Men på ett område är det svårt att säga annat än att det var bättre förr. Det handlar om utsatthet för hot och tillgänglighet för personliga möten. På nyhetsplats har det åter handlat om hur hot och våld har blivit vardag för vårdpersonalen. Det har blivit nödvändigt med fler väktare och ordningsvakter.

Det är en liknande utveckling på många håll. För att undvika hot och farliga situationer blir det mer lås, spärrar och bevakning. När jag började på VLT var det lätt att komma in på redaktionen för utomstående. Så är det inte längre. Stadshuset var lättillgängligt, nu är det ordentlig kontroll vid ingången.

För att undvika hot och farliga situationer blir det mer lås, spärrar och bevakning.

Övervakningskamerorna blir fler, nästan alltid med stöd av berörda besökare eller ansvariga. Även på skolor diskuteras allt oftare hur obehöriga ska hindras att komma in.

Det brukade gå att komma in i alla portar i bostadshus. Nu får allt fler portlås, säkerhetsbolagen ligger på för att villaägare ska skaffa larm. Fler politiker behöver skyddas.

Nu får allt fler portlås, säkerhetsbolagen ligger på för att villaägare ska skaffa larm.

Förr brukade vi förfasa oss över alla kontroller och risken för brott i USA. Minns hur konstigt jag tyckte det var att det krävdes ett intyg för att kunna besöka en gymnasieskola. Nu är vi nog snart där själva.

Det finns många "favoritförklaringar" till att det har blivit så här: Segregation, invandring, kulturkonflikter, ökade ekonomiska klyftor, dålig psykvård, brist på hyfs, för få poliser med mera.

Oavsett vilka förklaringar som stämmer är utvecklingen tydlig och dyster. Tilliten lär minska när kontrollsamhället måste byggas ut.

Här kan finnas en förklaring till utbredd oro och missnöje. Något angeläget och viktigt är på väg att gå förlorat, här var det verkligen bättre förr.

Något angeläget och viktigt är på väg att gå förlorat, här var det verkligen bättre förr.

Anmäl text- och faktafel

Annons