Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Richard Appelbom: På måndag börjar jag jobba 6.35, men klockan visar 7.35

Sommartiden gör att klockan visar fel igen

Annons

Borde vara normalt med normaltid

Förslagen om att avskaffa sommartiden eller införa den året runt brukar komma i samband med att klockan ställs om. Det är rätt tillfälle, själva omställningen kan ställa till med problem för människor som på olika sätt är mer sårbara.

Det är också en naturlig reflex att vilja undvika att ändra tiden. Därför brukar fler på hösten förespråka att sommartiden ska gälla året runt, medan vi som är för normaltid passar på under våren.

Egentligen borde vi alla börja med att kritisera EU:s klåfingrighet. Sommartiden är ett EU-direktiv, som Sverige inte kan ändra på egen hand.

Vad klockan visar borde medlemsländerna få bestämma själva. Men de får de inte.

Däremot får de bestämma vilken tidzon de ingår i. Där ger Spanien nya argument för att sommartid med långa och varma kvällar har sina nackdelar.

Spanien har sedan Francotiden centraleuropeisk tid, samma som Sverige. Detta trots att landet ligger söder om Storbritannien, som ligger en timme efter. Det ger Spanien "sommartid" året runt, med ytterligare en timme när den reglerade sommartiden gäller.

Nu funderar Spanien enligt en artikel i Guardian på att byta tidzon till brittisk Greenwichtid. Skälet är at spanjorerna sover i genomsnitt en nästan timme mindre än andra européer, och tidsskillnaden sägs kunna bidra till de sena kvällsvanorna.

Så sommartiden ser ut att ha nackdelar. Anhängarna brukar lyfta fram att de ljusa timmarna utnyttjas bättre och att det sparas energi genom kortare tid med tända lampor.

Det handlar dock om mindre besparingar. Och blir somrarna varmare lär fler vilja installera luftkonditionering för att kunna somna i tid enligt klockan eller göra som spanjorerna och stanna uppe längre.

Mitt starkaste skäl för normaltid är att det handlar om just normaltid. Dygnet har 24 timmar, och då är det logiskt att solen står som högst klockan 12 och som lägst vid midnatt. Men med sommartid står den som högst 13.00 ett och som lägst 01.00.

Visst blir det undantag när det handlar om en hel tidzon. Länder, om de inte är mycket stora, gärna vill ha samma tid. Haparanda har svensk tid, men ligger öster om Åland, som har finsk tid. Men grundregeln med normaltid är ändå att solen ska stå som högst runt klockan tolv, inte runt klockan ett.

Det handlar om att överheten vill är att vi ska gå upp tidigare, börja arbeta tidigare, sluta tidigare och gå och lägga oss tidigare. Som framgår av exemplet Spanien är det inte säkert att det kommer att fungera i längden. I stället kanske i varje fall läggningsdags efter ett tag går tillbaka till vad det var tidigare, det vill säga enligt klockan senare på kvällen.

Förändringen ska dessutom ske genom att manipulera klockan i stället för att säga som det är. Om det alls är önskvärt att kollektivt utnyttja den ljusa tiden (som individer kan vi gå upp och lägga oss när vi vill) vore det mer hederligt att bestämma att alla börjar och slutar en timme tidigare i stället för att överheten manipulerar klockan.

På måndag kommer jag att komma till arbetet halv sju och gå hem klockan fyra. Fast enligt klockan kommer jag som förut 7.35 och går hem runt 17.00. Är det inte fult att luras när det handlar om tiden?

Annons