Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Richard Appelbom: President Donald Trump trampar på

Annons

Det ser dystert ut för palestinier

President Trump får berättigad kritik för att uppfylla ett vallöfte. Foto: Evan Vucci/AP

Politiker brukar få kritik när de säger en sak före valet och gör något annat efter. Nu får president Trump kritik för att göra vad han lovade i valrörelsen.

USA erkänner Jerusalem som Israels huvudstad och ska flytta sin ambassad från Tel Aviv till Jerusalem. Det är inte Trump ensam om att ha lovat, utan det har också tidigare presidentkandidater gjort. Det finns också ett kongressbeslut om att erkänna Jerusalem som Israels huvudstad. Det är löften och beslut som förväntas ge fler röster i USA.

Ändå har alla presidenter före Trump avstått från att erkänna Jerusalem som Israels huvudstad och att flytta ambassaden. Andra länder har också behållit sina ambassader i Tel Aviv.

Det har handlat om omsorg för möjligheterna att få fred och en tvåstatslösning. Där har tanken varit att dela Jerusalem och att staden skulle vara huvudstad för både Israel och Palestina.

Att då ensidigt erkänna Israels anspråk, någon fungerande palestinsk stat finns ju inte, har ansetts försvåra möjligheterna att uppnå fred. Andra västländer har, till skillnad från Sverige, menat att ett erkännande av Palestina innan staten och freden finns också skulle försvåra möjligheten att nå fred.

Men diplomatiskt finlir är inget för Donald Trump. Han uppfyller vallöftet, men säger sig ändå arbeta för en tvåstatslösning, om båda partier vill.

Erkännandet försvårar för USA att medla och förhandla fram en fred, landet uppfattas som stående på Israels sida. Men vi får nog vänja oss vid att Trump agerar på egen hand. Det tas ingen hänsyn till vad allierade och muslimskt dominerade länder tycker.

Läget kan åter bli explosivt, palestinier talar om generalstrejk och ny intifada. Även om besvikelsen är förståelig har palestinier mest att förlora på mer våld.

Det stärker den hårda linjen i Israel, övertygar inte Trump samt ökar sannolikheten för att Israel slutgiltigt begraver tvåstatslösningen och införlivar Västbanken.

Läs mer

Insändare: Det är Israels sak att bestämma sin huvudstad

Annons