Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Richard Appelbom: Ryssland blir Trumps fall?

Bra för Sverige att Trump inte klarar att ändra Rysslandspolitiken

Annons

. President Donald Trump avskedar som vore verkligheten

Det fanns en tid när amerikanska presidenter nog ville avskeda FBI-chefen J Edgar Hoover. Men de vågade inte, Hoover visste för mycket om dem.

Det är bra att säkerhetsmyndigheters chefer inte har den ställningen i dag. Men med Donald Trump som president har det i stället gått för långt åt andra hållet.

Han gav helt överraskande FBI-chefen James Comey sparken. Huvudmotivet skulle vara att FBI hade misskött hanteringen av kontroverserna kring Hillary Clintons mejl.

Få andra verkar tro på den förklaringen. Då borde Trump ha avskedat Comey långt tidigare.

En mer sannolik förklaring är att FBI, liksom utskott i kongressen, undersöker eventuella kopplingar mellan Ryssland och Trump-kampanjen. Det har dock hittills inte presenterats några bindande belägg för att en direkt koppling eller för att Ryssland skulle ha avgjort valutgången.

Men Trumps rådgivare har hamnat i blåsväder, den tidigare nationella säkerhetsrådgivaren Mike Flynn fick avgå. Ryssland och Trumps tidigare tydliga och envetna försvar av president Putin har blivit en belastning. Demokrater liksom många Republikaner och medier har varit kritiska och försökt undersöka ryska försök att påverka politiken i USA. Det har varit läckor från myndigheter som säkerhetstjänster.

Donald Trump ville som kandidat lägga om politiken mot Ryssland radikalt. Ändå sedan andra världskriget har det i USA, möjligen bortsett från några år under president Jeltsin, i etablissemanget funnit en grundmurad misstro mot Ryssland/Sovjet. Nato och ett starkt engagemang i Europa har varit grundpelare i amerikansk utrikespolitik.

Trump framstod däremot som skeptisk till Nato och talade om bättre relationer med Ryssland och president Putin. Det lät mycket farligt för Sverige.

Vår säkerhet bygger, vare sig vi är alliansfria eller med i allianser, på att det finns en motvikt till Ryssland i närområdet. Sedan andra världskriget har det varit USA.

Under vänstervågen på 1960- och 70-talet hävdade socialistiska revolutionärer att demokratin i USA var en illusion I praktiken styrde kapitalet och säkerhetsmyndigheter som CIA, oavsett vem som var president.

Trump har inte, trots att han vunnit presidentvalet, kunnat ändra grunderna för politiken mot Ryssland. I stället har andra politiker och säkerhetsmyndigheter lyft fram ryska påverkansförsök och brutalt agerande i andra länder. Trump är hårt pressad och har hittills fått stå fast vid en tuffare politik mot Ryssland.

Så även om vänsteranalysen i huvudsak var fel och förenklad låg det kanske lite i den. Det har visat sig mycket svårt för den folkvalde presidenten att lägga om USA:s Rysslandspolitik. Och det ska vi i Sverige vara tacksamma för.

Läs också: Trump vill chocksänka skatten

Annons