Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Richard Appelbom: (S)tridslystet julbudskap

Annons

Rickard Appelbom om en samtyckeslag:

Valtal classic i vintrigt Köping

Statsminister Stefan Löfven (S) presenterade både regeringens förslag om ny sexualbrottslagstiftning och höll sitt jultal i Köping. Vid presentationen deltog också vice statsminister Isabella Lövin (MP) och justitieminister Morgan Johansson (S). Det handlar om skärpningar med högre straff och nya brottsrubriceringar. Här lär det knappast bli någon stor politisk strid. Det stora problemet är dock inte brist på lagar, utan att polisen saknar resurser och förmåga att göra bra utredningar om sexualbrott. Stefan Löfven framhöll i sitt jultal att nya resurser till polisen gjorde att han förväntade sig bättre resultat.

Låt oss hoppas att det blir så. Hittills tycks politiker ha haft lättare att komma med nya lagar än att se till att polis och övriga rättsväsendet fungerar tillräckligt bra.

I jultid finns extra anledning att också se det positiva, och ramen kring Stefan Löfvens jultal var tilltalande. Trots att toppolitiker som statsministern har ett närmast omänskligt arbetsschema valde Stefan Löfven att hålla sitt tal i Köping i stället för på någon plats i Stockholm.

Det var lite som de på senare år så populära ishockey- och bandymatcherna "classic", utomhus och för bandyns del på naturis. Här var det politikmöte "classic": utanför de större städerna, utomhus, vintrigt men ändå välbesökt.

Statsminister Stefan Löfven (S) höll sitt jultal på Stora torget i Köping. Foto: Kicki Nilsson/TT

Löfvens julbudskap var däremot inte samlande och eller julvänligt. Det var kända markeringar mot oppositionen och beröm åt regeringens insatser.

Löfven var självkritisk om integration, men det var bara utbildning, inga enkla jobb med lägre löner, som gällde för att lösa problemen på arbetsmarknaden. Den socialdemokratiska kameleonten har bytt färg och satsar nu på lag och ordning. Borgerliga skattesänkningar ställdes mot satsningar på välfärden, liksom dagens budgetöverskott mot tidigare underskott.

Då glöms att den borgerliga regeringen lotsade Sverige genom den finanskrisen och satsade på välfärd, men drog ner på bidrag. Så nog var det mer ett valtal än jultal Stefan Löfven höll.

Läs mer:

TV: Stefan Löfven i sitt jultal: ”Grovt kriminella ska bort från våra gator och torg”

Stefan Löfven om samtyckeslagen: Fler kommer att bli dömda

TV: Regeringen vill ha samtyckeslag efter #metoo