Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Richard Appelbom: Se upp med pekpinnar

Många prioriterar annat än jobb och karriär

Annons

Summer Meet. Gamla bilar som livsstil

I senaste numret av Axess delar britten David Goodhart upp befolkningen i "vartsomhelstare" och "någonstansare". Det är naturligtvis schabloner, men visar skillnaden mellan dem som gillar ständig förändring och dem som gärna vill bo och arbeta där de är. Förändrarna har oftare högre utbildning. 60 procent av britterna bor högst 3 mil från där de bodde när de var 14 år.

I Sverige är nog skillnaderna mindre tydliga än i USA och Storbritannien, där de anses förklara mycket av populisters framgångar och kulturella motsättningar. Men det har påpekats att borgerliga partiers tydliga inriktning på arbetslinje, att främja social rörlighet och på att bejaka inkomstskillnader är inriktade på människor som vill upp. Men vad har de att erbjuda dem som trivs där de bor, sköter sitt jobb, men vill prioritera andra värden i livet?

Den här skillnaden blev tydlig när Nordeas chefekonom Annika Winsth, med instämmande av andra, nyligen menade att "Ni som är hög- eller medelinkomsttagare och som inte köper städhjälp, skäms!

Syftet var gott. Om fler köper tjänster i hemmet blir det fler enkla jobb. Det kan också ha varit en välriktad pik mot de i vänstern som ogillade hela idén med att köpa tjänster i hemmet.

Men de som prioriterar det egna hemmet kan föredra att sköta hushållssysslorna själva, eller vilja att barnen ska vänja sig vid att ta ansvar i hemmet. Det är inget att skämmas för.

Det gäller därför att låta människor sköta sig själva utan att försöka lägga skuldkänslor på dem. Ett positivt exempel på hur intressen vid sidan av arbete och karriär fått erkännanden är Power och nu Summer Meet.

Bensinslukande gamla bilar är inte i linje med kampen för en bättre miljö. Och raggarkulturens genustänkande är inte i debattens framkant.

Men det handlar om ett genuint intresse och engagemang hos många människor. De gillar sina bilar och vi gillar att titta på dem. De får positiv respons.

Så borde det vara på fler områden. Så länge människor jobbar, betalar skatt och följer lagarna borde de få leva som de vill utan pekpinnar.

Annons