Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Richard Appelbom: Stressade moderater i utspelskarusell

Moderaterna behöver försöka ta det lugnt

Annons

Många utspel, men har Moderaterna en plan?

Det går dåligt för Moderaterna i opinionsmätningarna. Det ger upphov till nyhetsinslag om att det går dåligt för Moderaterna och att det är kris för partiledningen. Samtidigt får det i mätningarna framgångsrika Centerpartiet god publicitet i riksmedierna.

Så skapas goda och onda cirklar. Uppåt för Centern, nedåt för Moderaterna.

Moderaterna har vant sig vid att vara det stora borgerliga partiet, med ambitioner på att vara statsbärande. Glömt är att Folkpartiet hade den rollen under 1950-talet och Centerpartiet under 1970-talet.

Nu hotas den Moderata självbilden. Räknekunniga moderatpolitiker ser nog att de egna mandaten skulle gå förlorade om dagens opinionssiffror blir valresultatet 2018. Det lär inte stilla oron i partiet.

Det är lätt att förstå om Moderaterna ville återta initiativet när det gick knaggligt i opinionen och det fanns kritik om att oppositionen opponerade för lite. Interna krav ledde till utspelet om att med en gemensam budget före valet försöka fälla regeringen med SD:s stöd.

Som de flesta, sannolikt inklusive Moderatledningen, kunde ana sade Liberalerna och Centern nej. Men i stället för att ge ro i partiet ledde kravet till ytterligare väljarförluster till främst Centerpartiet.

Här kunde Moderaterna mana till tålamod. De har över ett år på sig att vinna tillbaka väljare från Sverigedemokraterna och de från de andra borgerliga partierna.

Men i stället verkar de ha bråttom, bråttom. Ständigt nya utspel.

I förra veckan krävde Moderaterna, och argumenterarför det, att polisen ska ges makten att begränsa människors rörelsefrihet genom zonförbud. Det ska handla om personer som uppträtt otrygghetsskapande, gälla i högst tre månader och gå att överklaga. Något liknande gäller i Danmark.

Men jurister har varit skeptiska och menat att det ger polisen alltför långtgående möjligheter att efter eget gottfinnande förbjuda människor att vistas i på vissa platser.

I en debattartikel i SvD krävde Moderaterna att "bidragskranen" ska skruvas åt ytterligare. Det gick ut på att kommunerna skulle få mycket större ansvar för att ställa krav på att människor aktivt sökte arbete.

Det skulle bli svårare att komma in i a-kassan och fler skulle snabbare flyttas över till försörjningsstöd (före detta socialbidrag). Staten skulle tvinga kommunerna att ställa krav på dem som får försörjningsstöd. Etableringsersättningen till nyanlända skulle avskaffas och de skulle också få försörjningsstöd.

Det vore en stor förändring. Socionomer har klagat över att socialtjänsten redan i dag får hand om människor vars enda problem är att de är arbetslösa. Försörjningsstödet har varit tänkt som en sista utväg för människor med sociala problem, men i M-förslaget skulle det bli huvudspåret för nyanlända och arbetslösa.

Det vore att radikalt ändra inriktning på hur en redan pressad socialtjänst ska arbeta. Även om det är viktigt att ställa krav kunde utspelet behöva mer eftertanke.

Det är förståeligt att partier med problem vill återta initiativet. Men ibland kan det också behövas is i magen. Spretiga utspel kan ge intryck av desperation och snarare förstärka krisstämpeln.

Annons