Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Richard Appelbom: Svårsmälta SD-karameller

Annons

Sverigedemokraterna vill lämna EU, begränsa aborträtt, tar lätt på klimathot

Jimmie Åkesson vill bli

Jimmie Åkesson var kaxig i sitt sommartal och sa "Vi går för hela kakan, vi tänker vinna valet och vi tänker bli störst". Det verkar inte finnas någon gräns för Sverigedemokraternas tro på att svepande kritik av läget i Sverige ska kunna samla stora väljarskaror.

Men ett parti borde inte kunna bli störst med åsikter i viktiga frågor som går emot en stor majoritet av de svenska väljarna. Värda att nämna i det sammanhanget är SD:s syn på klimathotet, aborträtten och EU.

Men ett parti borde inte kunna bli störst med åsikter i viktiga frågor som går emot en stor majoritet av de svenska väljarna.

Medan många andra, som VLT:s krönikör Lena Hörngren, nu oroar sig mer för klimathotet tyckte Jimmie Åkesson att det var den lägsta formen av populism att göra politik av vädret en enskild sommar. Men det handlar inte bara om vädret i Sverige, det har varit torka, skogsbränder och varmt på många håll runt om i världen.

Nu verkar SD ha fått lite kalla fötter efter kritiken av talet och presenterat klimatsatsningar som finns i valmanifestet. Men partiet är det riksdagsparti som i Sverige vill göra minst klimatåtgärder.

SD vill minska rätten till fri abort efter 12:e graviditetsveckan. För abort efter den 12:e veckan till följd av medicinska eller andra tungt vägande skäl ska det krävas tillstånd av Socialstyrelsen. Internationellt sett ingen extrem åsikt, men "svenska värderingar" innebär starkt stöd för aborträtten. Abortmotståndare har fått svagt väljarstöd i Sverige

Liberalerna har varnat för "Swexit" och lyft fram SD:s (och V:s) EU-motstånd. Även om stödet för L:s långtgående EU-vurmande som att snabbt införa euron också är svagt är det bra att SD:s EU-motstånd uppmärksammas.

Även om stödet för L:s långtgående EU-vurmande som att snabbt införa euron också är svagt är det bra att SD:s EU-motstånd uppmärksammas.

En klar majoritet av svenskarna vill vara kvar i EU. SD:s modell med ett EES-avtal (som Norge har) skulle dessutom innebära att Sverige på många områden skulle bli tvunget att följa EU-regler som vi inte har fått vara med och besluta om.

Det finns väljare som tycker som SD i de här frågorna. Men de är långt ifrån en majoritet. SD är mer ett "tvärtemot" parti, som står upp för en tydlig men begränsad del av väljarna. Den klara majoriteten med andra åsikter bör ta notis inför valet.

SD är mer ett "tvärtemot" parti, som står upp för en tydlig men begränsad del av väljarna.

Anmäl text- och faktafel

Annons