Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Richard Appelbom: Svenska ministrar sitter kvar och sparkar generaldirektörer

Annons

Ingen ordning och reda om brittiska illegala/papperslösa

Annika Strandhäll (S) sitter kvar och sparkar generaldirektören för Försäkringskassan.Foto: TT

I veckan avgick den brittiska inrikesministern Amber Rudd. Hon fick ta ansvar för att jakten på illegala/papperslösa invandrare ledde till människor som för länge sedan legalt invandrat kunde råka illa ut.

I Sverige sitter socialminister Annika Strandhäll (S) kvar. Hon ger i stället generaldirektör Ann-Marie Begler sparken för att Försäkringskassan varit för nitisk i att utföra regeringens uppdrag om att minska sjuktalen.

Strandhäll kan tacka sin lyckliga stjärna för att regeringen inte, som i Storbritannien, är direkt ansvarig för ämbetsverken. Därför kan ministern sitta kvar och låta sparka myndighetschefen.

För nog går det att hitta likheter mellan vad som hänt i Storbritannien och Sverige. I båda fallen står regeringen bakom i sig rimliga mål. Det är bra om de höga sjuktalen minskar och de som inte har rätt att vara i landet bör inte stanna kvar som illegala/papperslösa.

I båda fallen står regeringen bakom i sig rimliga mål. Det är bra om de höga sjuktalen minskar och de som inte har rätt att vara i landet bör inte stanna kvar som illegala/papperslösa.

Svenska socialdemokrater, liksom flera andra partier, är numera noga med att påpeka at det ska vara ordning och reda. Den som får avslag på ansökan att få vara i Sverige ska lämna landet. Finns mycket som talar för det, illegala skuggsamhällen måste undvikas.

Men det är vad president Trump i USA och den konservativa regeringen i Storbritannien också säger. Fast ändå tycks det ta emot för många att ställa sig på samma sida som Trump och brittiska Konservativa.

En viktig skillnad är dock att USA och Storbritannien har sämre ordning på sin byråkrati. Inga personnummer, och i Storbritannien inga krav på ID-kort. (Men desto fler övervakningskameror).

Därför är det lättare att hanka sig fram lång tid utan "papper", och risken är att även invandrare som har rätt att stanna får problem om myndigheterna blir mer nitiska. Det var vad som hände i Storbritannien.

När många lagligt flyttade från främst Karibien fanns inga krav på dokumentation. Så när kontrollen nu långt senare skärptes blev bristen på dokumentation plötsligt ett besvärligt problem

Båda fallen visar hur lätt det kan bli fel när känsliga områden som sjuka och invandrare/flyktingar behandlas. Överdriven nit och okänslighet kan slå tillbaka och riskera att leda till att de i sig rimliga målen att minska sjuktalen eller genomföra avvisningsbeslut ifrågasätts och får minskat stöd.

Båda fallen visar hur lätt det kan bli fel när känsliga områden som sjuka och invandrare/flyktingar behandlas.

I Storbritannien utkrävs i alla fall ett politiskt ansvar när det bliv fel. Amber Rudd var, inte minst som anhängare av fortsatt nära förbindelser till EU, en tung politiker. Ändå fick hon gå.

Det finns fördelar med att politikerna inte styr och lägger sig i ämbetsverken. Men resultatet blir också att de, som Annika Strandhäll, kommer undan ansvar för hur politiska beslut genomförs i praktiken. Det är inte bra.

Annons