Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Richard Appelbom: Sverige kan gå vidare, men svårare att behålla lugnet i orolig värld

Artikel 36 av 56
Lastbilsdådet i Stockholm
Visa alla artiklar

just nu verkar en hel del avgöras av om presidenterna Trump, Putin, Erdogan och Kim Jong-un har gott omdöme. Hm, här finns skäl att vara orolig.

Annons

Värdighet och en stilla beslutsamhet präglade reaktionerna på dådet i centrala Stockholm.

Det gäller att gå vidare och försöka leva som vanligt. Terroristerna ska inte få förstöra vårt öppna samhälle.

Det budskapet återkommer från många håll efter helgens terrordåd i Stockholm. För dem som direkt drabbades kommer livet dock inte att återgå till det normala. De behöver fortsatt vår medkänsla och solidaritet.

För samhället som helhet gäller det dock att kunna gå vidare. Extremister eller labila våldsmän kan inte få styra hur ett helt samhälle lever. Här minns vi morden på Ikea, i Trollhättan mördade en högerextremist med svärd. Nu tyder mycket på att Sverige, likt tidigare flera andra länder, har drabbats av islamistisk terror med dödlig utgång. Men efter ett tag, förutsatt att dåden inte upprepas ofta, behöver livet bli som vanligt igen.

Så brukar det även bli med politiken. Socialdemokraternas pågående partikongress lär präglas av dådet. Regeringen kan gynnas och tonen bli lugnare. Oppositionen har undvikit politiska poänger. Men efter ett tag brukar de vanliga sakfrågorna ta över, och en eventuell opinionseffekt tyna bort. Det vore bra, demokratin ska inte kantra på grund av små gruppers eller enskilda individers hemska dåd.

Samtidigt gäller det att dra lärdom. Vad kan göras bättre för att stoppa nya terrordåd? Hur bättre förhindra rekrytering till våldsbejakande grupper?

Här är det bra att politikisk beslutsfattande tar tid och ger utrymme för eftertanke. Det är en ständig avvägning mellan öppenhet, integritet och effektivitet i brottsbekämpning. Nu talar mycket för att samhället måste vässa vapnen i kampen mot våld och extremism.

Men samtidigt talas om att värna den svenska höga tilliten. Det var påfallande när Liberalerna nyligen presterade statistik för att visa att det behövs fler poliser per invånare. Länderna med minst poliser per invånare var de nordiska, alla traditionella tillitssamhällen.

Så den höga tilliten har också ekonomiska fördelar, behovet av byråkrati och kontroll blir mindre. Hur kan tilliten och dess ekonomiska fördelar bevaras när kampen mot brottslighet och terrorism behöver skärpas?

De här svåra frågorna avgör vi i stort själva, även om konflikter i andra länder kan spilla över på Sverige.

Då är det än mer oroande med omvärlden. Här och i Norden var attacken i Stockholm den stora nyheten. Även på andra håll fick dådet stor uppmärksamhet, men överskuggades av USA:s raketattacker i Syrien.

Efter att tidigare ha varit emot militära insatser och uttalat sig milt om Syriens diktator Assad gjorde president Donald Trump helt om och agerade militärt. Ryssland, som hade hoppats på bättre relationer med USA under Trump, reagerade häftigt. Eftersom Ryssland militärt agerar för Assad i Syrien ökar risken för en direkt konfrontation mellan USA och Ryssland.

USA varnar också Nordkoreas diktator Kim Jong-un, som går vidare med robot- och kärnvapenprogram. Den pessimistiske kan göra jämförelse med början på förra seklet inför första världskriget. Då var det också terroristdåd i flera länder, då anarkister och nu jihadister. Flera länder styrdes av oberäkneliga härskare, och när en farlig utveckling kom i gång gick den inte att stoppa.

Vi kan hoppas at ledarna har lärt av historien. Men just nu verkar en hel del avgöras av om presidenterna Trump, Putin, Erdogan och Kim Jong-un har gott omdöme. Hm, här finns skäl att vara orolig.

Annons