Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Richard Appelbom: Till hösten kan det vara slut på skattehöjningar

Ett extraval mindre än ett år före det ordinarie valet skulle knappast få väljarna att göra vågen.

Annons

Finansminister Magdalena Andersson (S) tycker det går mycket bra för Sverige.

"Strålande tider, härliga tider". Det är den bild av Sverige finansminister Magdalena Andersson (S) lyfte fram när hon presenterade vårbudgeten. Det var överskott i statsfinanserna, högst sysselsättningsgrad i EU, hög tillväxt och inget behov av att låna till kostnaderna för de senaste årens stora invandring. De borgerliga skattesänkningarna sägs ha ersatts med en ansvarsfull politik.

Sverige är tvärtom illa ute, menar oppositionen. Det krävs rejäla reformer för att göra det lättare för många nyanlända att komma in på arbetsmarknaden.

Det handlar bland annat om lägre ingångslöner och fler så kallade enkla jobb med låga löner. Regeringens satsningar på traditionell arbetsmarknadspolitik har havererat, skattehöjningar kommer att göra människor mindre villiga att satsa på karriären och höja den egna lönen.

Det är ibland svårt att komma i håg att de faktiskt talar om samma land. Och att vårbudgeten främst innebär mindre justeringar av den budget riksdagen antog i höstas.

Alliansen regerade i åtta år. Den rödgröna regeringen har regerat i ungefär två och ett halvt år, men en del av den tiden på alliansens budget. Det är inte särskilt trovärdigt att som regeringen hävda att framgångarna för Sverige beror på de allra senaste årens politik.

Så snabbt slår politiska beslut inte igenom i den tröga verkligheten. Tvärtom påverkas dagens utveckling av många beslut som fattades under alliansregeringen.

De konkreta förändringarna i vårbudgeten, som mer pengar till polis, försvar eller förlossningsvård, har också ett brett stöd. Dramatiken kan snarare bli i höstens "stora" budget.

Då måste regeringen bestämma om den ska fortsätta att samarbeta med Vänsterpartiet och om den ska gå vidare med sådant som högre skatt på en inkomstökning för många vanliga löntagare. De får inte ens hälften kvar av en löneökning. Regeringen har också förespeglat flygskatt och ändringar av den så kallade 3:12 skatten för fåmansföretag.

Sverigedemokraterna lade sig i riksdagsdebatten nära de borgerliga partierna och sade tydligt nej till föreslagna skattehöjningar, liksom till begränsningar av privata sjukförsäkringar och till utredningsförslaget om att begränsa privata välfärdsföretags vinster.

De borgerliga partierna har sagt att de ska försöka stoppa skadliga skattehöjningar. Men Centern och Liberalerna vill inte lägga en gemensam budget som kan få stöd av SD. I stället vill de stoppa enskilda skattehöjningar i budgeten.

Moderaterna och Kristdemokraterna vill lägga ett gemensamt budgetförslag, men säger sig inte vilja förhandla med SD om ekonomin. Så i höst kan det bli stopp för fortsatta skattehöjningar. Men det kan också bli regeringskris.

Så det kan bli en dramatisk höst, där de borgerliga partierna behöver bestämma hur mycket de egentligen kan tänka sig att luckra upp budgetordningen, och S/MP-regeringen behöver avgöra var smärtgränsen går. För ett extraval mindre än ett år före det ordinarie valet skulle knappast få väljarna att göra vågen.

Annons