Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Richard Appelbom: Tydlig folkomröstning kan lösa krisen i Katalonien

Annons

På stället marsch i provinsvalet

Högt valdeltagande i provinsvalet i Katalonien.Foto: Santi Palacios/AP

Den spanska regeringen hoppades att nyvalet i Katalonien skulle stoppa separatisterna. Men partierna för självständighet behöll sin majoritet i provinsparlamentet. Samtidigt som 52 procent av väljarna röstade för partier som motsätter sig att Katalonien lämnar Spanien.

Hur går det ihop? Det beror på valkretsindelningen, där områden utanför storstaden Barcelona gynnas. Där är separatisterna starkare. I Barcelona röstade en majoritet på nej-partier , i en region vägde det jämnt och i två var det klar övervikt för partier som vill lämna Spanien.

Valresultatet och mandatfördelningen påminner om hur det var när franskspråkiga Québec röstade om att lämna Kanada. Storstaden Montreal, med en minoriteter och en del engelsktalande röstade klart nej, även om det fanns områden i staden där separatisterna var starka.

I andra delar av Québec, där franskan dominerar totalt, var det i stället tydlig övervikt för att lämna Kanada. Mandatfördelningen och enpersonsvalkretsarna gjorde att separatisterna kunde få majoritet i provinsparlamentet utan att ha stöd av en majoritet av väljarna.

Som i Katalonien, således. Lösningen blev folkomröstningar, som nejsidan vann, om än knappt andra gången. Därefter har den kanadensiska regeringen gjort klart att ytterligare en folkomröstning skulle kräva en tydligt formulerad fråga och en klar majoritet för utträde.

Det vore den bästa lösningen också i Katalonien. Centralregeringen borde sluta att kompromisslöst säga nej med hänvisning till författningen. Separatisterna borde å sin sida medge att de inte dag inte har något klart folkligt mandat för att gå vidare med sina utbrytarplaner.

En folkomröstning skulle därför kräva en tydlig fråga, där det också framgår vad som händer om ja till separation vinner. Det borde också krävas mer än en mycket knapp majoritet för att genomföra något så drastiskt som att lämna Spanien. Men om de villkoren uppfylls borde regeringen i Madrid gå med på att låta katalanerna avgöra frågan genom att folkomrösta.

Annons