Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hästfesten i Friends Arena slutade i totalkaos: ”Jag trodde att det var någon som bombade arenan”

Hebyryttaren Elin Lundin skulle göra sin sista tävling någonsin med sin ponny Gyllinge Eos. Men det som skulle bli en fin avslutning spolierades efter en kraftig smäll som fick alla hästar att fly i vild panik.

Annons

Det var tänkt att bli ett stort ögonblick för ekipaget Elin Lundin och Gyllinge Eos som har tävlat tillsammans i flera år och i helgen hade tagit sig till Prins Carl-Philips pris, kanske den största tävlingen i Sverige för ponnyeliten.

– Jag hade verkligen sett fram emot tävlingen, säger Elin Lundin till Sporten.

Avestabördige Elin Lundin som nu tävlar för Heby Ryttarförening har länge varit en av de unga talanger i området som är ”up and coming”. Nästa år kliver Lundin från ponnyklassen till att tävla med de stora namnen.

– Ja, det blir elitsatsning för mig. Jag ska tävla mina egna två hästar och sedan ska jag tävla några hästar åt andra också, berättar Lundin.

Elin Lundin tyckte att det var stort att få träffa Prinsen efter tävlingen.

Men slutet på ponnykarriären och den sista tävlingen någonsin med Gyllinge Eos fick ett avslut där ekipaget klarade sig med blotta förskräckelsen. Det var vid den stora invigningen av tävlingarna, då de åtta finalisterna till Prins Carl-Philips Pris skulle värma upp inför sin uppvärmningsklass, som fyrverkerier smällde av med en kraftig smäll.

Den kraftiga smällen följdes av total panik och skenande hästar. Gyllinge Eos skakade i hela kroppen och hästarna som skulle gå i paraden under invigningen flydde i panik.

– Vi har arbetat med pyroteknik i showen i alla år, men alltid tyst sådan, säger Caroline Berggren, informationschef för Sweden international horse show, till tidningen Ridsport.

Hon fortsätter:

– Vi beklagar det inträffade som alltså berodde på den mänskliga faktorn och inte alls var planerat, säger Caroline Berggren.

Enligt Elin Lundin var det läskigaste med situationen inte bara att människor gjorde illa sig och att hästar skenade, men att inte veta vad det var som smällde.

– Alla trodde först att det var bomber som smällde av. Jag trodde att det var någon som bombade arenan.

– Det var någon som red omkull och blödde från huvudet, berättar Lundin också.

Det blev en åttondeplats i finalen för Eos och Elin Lundin.

Men trots det oplanerade kaoset och rädslan som infann sig hos både ryttare och hästar så genomfördes tävlingen. Och Elin Lundin är nöjd trots omständigheterna.

–Eos skakade i hela kroppen när vi skulle rida och sedan åt han inte på hela natten. Men det känns i alla fall kul att vi fick avsluta tillsammans på en sådan stor tävling.

Och du fick träffa prinsen?

–Ja, det var också jätteroligt.

Har du bilder eller film från händelsen? Skicka till 72021 eller mejla [email protected]

Annons