Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Riklig nederbörd lockar fram mördarsniglarna

Knepen är många för att bekämpa mördarsniglarna. ”När det varit så här mycket regn ska man helst gå ut varje dag”, säger Annika Hjelm, trädgårdsmästare i Kallmora.

Annons
bekämpning. Skyffeln är bra för att snabbt få ihjäl mördarsinglar, tycker Kallmorabon Annika Hjelm. Vissa gillrar ölfällor, berättar hon. ”Såga av toppen av en PET-flaska, vänd på toppen och stoppa in i flaskan, så det blir som en tratt, och häll i öl. Sniglarna älskar öllukten men kvävs ihjäl”, säger Annika Hjelm. En annan metod är att strö ut järnsulfat, som sniglarna inte tål.

Allt regnande hittills i juni innebär ett bra år för mördarsniglarna, eller den spanska skogssnigeln, som den egentligen heter.

– Det är ju fukten de vill ha mest, och de är mest aktiva på natten och morgonen, säger Annika Hjelm, som har en egen trädgård på 2 800 kvadratmeter och som även driver handelsträdgården Kallmoratäppan i Kallmora.

Mördarsniglarna är inte uppskattade i trädgården eftersom de äter växter.

– Kommer de åt morötterna, till exempel, ja då äter de dem, säger Annika Hjelm.

Aska är bra att strö ut för att bekämpa de sniglarna.

– De tycker inte om aska. Salt kan man också hälla ut, men det vill jag inte använda. Dels är det plågsamt för dem, dels inte bra för trädgården, säger Annika Hjelm.

Hon tar gärna trädgårdsskyffeln till hjälp.

– Det man får göra är helt enkelt att ha ihjäl dem med skyffeln. Och när det varit så här mycket regn ska man helst gå ut varje dag.

Den med framförhållning borde redan ha tagit upp kampen mot sniglarna, berättar Annika Hjelm.

– Helst ska man börja på våren, innan de blir könsmogna. Är man ute tidigt kan man minimera antalet.

högsäsong. Spansk skogssnigel, i dagligt tal benämnd som mördarsnigel.Foto: Fredrik Sandberg /TT
Annons