Annons
Vidare till fagersta-posten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Riksvägar klarar inte sportlovstrycket

När trafiken på vägarna blir intensivare under sportlovet ökar också olycksrisken. Men det finns flera saker att tänka på för att höja körsäkerheten.

Erik Fernlund från Fagersta åker tillsammans med sin familj då och då på långresor med bilen. Han är väl medveten om att saker kan hända.

– Vi har alltid med oss extra kläder och dricka ifall vi skulle bli stående, säger han.

Han känner sig däremot aldrig orolig inför att åka långt med bilen.

– Vi åker så pass mycket bil att jag känner mig rätt trygg i trafiken.

Nästa vecka är det sportlov i Fagersta, Norberg och Skinnskatteberg. Förutom Västmanland får också bland annat Stockholms län sportlov. Dessutom är det Vasaloppsveckan.

Två av de mest trafikerade vägarna till Dalafjällen är riksväg 66 och 70. Ingen av de vägarna är dimensionerade för sportlovets trafikmängd.

66:an är den kanske mest utsatta. Lennart Kjellin på Motormännen i Dalarna berättar att de i många år påtalat vägens brister.

– Den är definitivt inte dimensionerad för sportlovstrafiken. Den är för smal, säger han.

Även riksväg 70 belastas ordentligt nu i februari.

Februari var tillsammans med januari de månaderna då det skedde flest olyckor med personskador, elva stycken vardera månaden, på riksväg 70 mellan Enköping och riksgränsen, framgår i Transportstyrelsens olycksstatistik för 2013.

Betydligt färre olyckor inträffade till exempel i mars, då var det endast två olyckor med personskador.

På riksväg 66 mellan Fagersta och Sälen skedde 26 trafikolyckor med personskador under 2013, varav tre under februari.

Den viktigaste faktorn som påverkar olycksrisken har med det mentala att göra.

– Försök att inte bli stressad av hur mycket trafik det är, säger Erik Kjellin, trafiksäkerhetsansvarig hos Motormännen.

De allmänna råden känner nog de flesta bilförare till, men de tål att upprepas: anpassa hastigheten, håll avståndet, var utvilad, kör under dagtid och gör inga onödiga omkörningar.

Och sist men inte minst en påminnelse om att behålla lugnet.

– Sätt inte upp någon sluttid för bilresan så att ni inte stressar fram, säger Erik Kjellin.