Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Risk för halka ute på vägarna

Vintern är den årstid då flest trafikolyckor inträffat i norra länsdelen. I snitt har 18 trafikolyckor inträffat varje vinter sedan 2010.

Annons
December är den månad då flest olyckor har inträffat i norra länsdelen under de senaste fem åren.

Trafikverket varnar för plötslig ishalka på många ställen i Sverige, bland annat i norra Västmanland.

Vintern är den årstid då flest olyckor inträffat i norra länsdelen, enligt statistik från Transportstyrelsen. Och december är den månad då flest har skett. I Fagersta kommun har det inträffat 16 olyckor från 2010 till 2014, i Skinnskatteberg 11 och i Norberg 8.

– När det är halt på vägarna är det viktigt att anpassa hastigheten efter omständigheterna, säger Lars Hedström, presskommunikatör på Trafikverket.

Andra saker att tänka på under de kallare månaderna är avståndet till fordonet framför. Vid halt väglag blir bromssträckan längre.

– Vinterkörning ställer lite högre krav på föraren. Det kommer att ta lite längre tid att köra när det är vinter. Det kanske står att hastigheten är 100, men om det är snö kan det vara bättre att köra i 80, säger Lars Hedström.

Han sätter också upp ett varnande finger för stressen som kan uppstå i trafiken under julen, då många kör till släktingar.

– Ha inte bråttom någonstans. Att vara utvilad är alltid bra när man kör, säger Lars Hedström.

Vanligast med singelolyckor

Perioden december till februari är tiden då flest olyckor inträffat i norra länsdelen, åren 2010 till 2014. Då inträffade 79 stycken olyckor. Näst flest har inträffat under hösten, 54 stycken.

Vanligaste olyckstypen är singelolycka. 115 stycken åren 2010 till 2014.

Sammanlagt har 218 trafikolyckor inträffat under de åren. Det är i snitt nästan 44 olyckor om året i norra länsdelen.

Källa: Transportstyrelsen

Annons