Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Roboten som ger ökad livskvalitet

Minskad smärta. Snabbare återhämtning. Kortare sjukskrivningar. Operationsroboten Leo för 27 miljoner kronor ska förbättra för både patienter och personal.

Annons
Den nya operationsroboten styrs av kirurgen med en konsol. Roboten underlättar för både patienter och personal.

I korta drag handlar det om en utvecklad titthålsteknik. Operationsroboten är ett hjälpmedel för kirurgen, som sköter den eden med hjälp av en konsol. Leo, som roboten kallas, kan exempelvis operera prostata, livmodern, njurar och tarmar på en patient som ligger på en brits samtidigt som läkaren sköter spakarna vid sidan av.

– Det är som ett TV-spel. För den yngre generationen är det här inget konstigt. Det minskar belastningen på den som operar väldigt mycket. Du slipper stå i obekväma positioner i flera timmar. Du kan till och med koppla av med kaffe också, säger urologen Farhood Alamdari.

Har man som patient rätt att kräva att bli opererad med robotteknik?

– Om det inte finns några medicinska hinder för operation, så är svaret ja, säger Farhood Alamdari. Ökad precision är en av vinsterna

Kommer operationsköerna att kortas?

– Jag kan inte stå och säga det här, men det kommer inte att bli färre operationer i alla fall, säger landstingsrådet Tommy Levinsson (S).

Tekniken har funnits i många andra landsting sedan tidigare.

Varför har roboten inte köpts in i Västmanland tidigare?

– Det är en stor investering och det har varit en lång analys av behovet. Nu är vi nöjda att den är i gång, säger Levinsson.

Kostnaden för operation med robotteknik är något högre än en traditionell, öppen operation. Vårdtiden blir däremot billigare. Varje dygn kostar 4500 kronor och patienten kan i regel gå hem efter ett dagar i stället för en vecka.

– Det blir kortare sjukskrivningar, kortare vårdtider och mindre lidande för patienterna, Helt enkelt bättre livskvalitet, säger Anders Nilsson, verksamhetschef på ortopeden

Roboten har använts i sex veckor vid Västmanlands sjukhus. Under tiden har 25 operationer genomförts. Målet är att landa på 150 operationer med robottekniken när året är slut.

Roboten kommer inte att innebära någon minskning av personal. Det går åt lika mycket personal som vid en vanlig operation.

Anders Nilsson hoppas däremot att robottekniken kan locka personal med specialistkompetens till Västmanlands sjukhus. Som det är nu har fyra robotteam med bland andra läkare, operationssjuksköterskor och narkossköterskor bildats.

– Det är svårt hitta specialistkompetens – men vi hoppas att den här tekniken kan bidra, säger Nilsson.

Annons