Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rösta fram Västerås fulaste hus

Artikel 3 av 6
Vår Stad
Visa alla artiklar

Ni har utsett Västerås finaste hus, nu är det dags att rösta fram det fulaste.

Annons

När ni läsare valde det vackraste huset i Västerås blev det en tydlig markering mot den moderna arkitekturen. Domkyrkan tyckte omkring 40 procent av er som röstade var den finaste byggnaden, sedan följde sekelskifteshusen Herrgärdsskolan och Stora Westmannia. Modernistiska Stadshuset och postmoderna Vallbyskrapan var inte i närheten så populära, även om de nominerades.

Västerås domkyrka valde ni läsare till den vackraste byggnaden i staden.

Nu är det dags att utse det fulaste huset i Västerås och det ska bli intressant att se i fall just den moderna arkitekturen i staden hamnar i skottgluggen. Men är det inte väldigt negativt att peka ut fula byggnader? Möjligen, fast det är också intressant att se vad vi helst inte vill se. Det engagerar oss något väldigt, titta bara på de debatter, protester och upprörda känslor som blir när nya hus byggs och förändrar stadsmiljön.

Vilket hus är fulast i Västerås?

Vår krönikör Lars Anders Johansson har i ett par texter tagit upp just det faktum att vi har svårt för det moderna. Det är intressant att arkitektkåren ofta beskylls för att driva en hård, elitistisk ideologi i sitt skapande samtidigt som det visat sig att de själva gärna bor i gamla hus. Arkitekterna i sin tur påpekar att sådana hus, exempelvis dem från sekelskiftet, egentligen bara är pastischer på tidigare storslagna arkitekturepoker i historien. I stället föreslås fler fyrkantiga lådor med mycket glas.

Rymdskeppslika Vallbyskrapan.  Varför är inte moderna byggnader lika populära som gamla hus?

Många av de hus som nominerades till tävlingen om den vackraste byggnaden i staden var nog inte några överraskningar för er läsare. Men det var spännande att just rymdskeppslika Vallbyskrapan var uppskattad och det kom in en del andra nomineringar kring mindre uppmärksammade moderna hus.

Vilket hus är det överlägset fulaste i Västerås.? Se dig omkring i staden och tänk efter. Vilken byggnad vill du nominera?

Skicka ditt förslag till [email protected] Du kan nominera fram till onsdagen den 2 november. Fem kandidater väljs ut till slutomgången.

Läs fler delar i serien Vår stad:

Västerås – en stad med växtvärk

Förorten brinner – "Politikerna har varit otroligt fega"

Här är Västerås vackraste byggnad!

Köpladornas land

Annons