Annons
Vidare till fagersta-posten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Rösta om sammanslagning!

Jag är helt och fullt enig med Gerald Engström, vd för Systemair i Skinnskatteberg, om att en sammanslagning av de tre kommunerna Skinnskatteberg, Fagersta och Norberg till en lite större kommun är ett måste för att göra regionen mer attraktiv för såväl befintliga som nya industrier.

Utöver rena rationaliseringsvinster som man uppnår, såsom minskade administrationskostnader med mera, kan en lite större kommun utnyttja sin storlek vid upphandlingar av varor och tjänster på ett sätt som bidrar till att vi får ut mera av skattekronorna.

Att det inte blir enkelt att genomföra en sådan reform med tre kommunalråd som med näbbar och klor envist biter sig fast i sina revir är jag helt och fullt medveten om.

Om den så kallade jantelagen verkligen finns har vi nog här ett strålande exempel på den, personifierad i de tre kommunalråden.

Som jag ser det finns det bara ett sätt att lösa det problemet, nämligen att låta invånarna i de tre kommunerna få avgöra hur de ställer sig till en sammanslagning genom att förslagsvis rösta om det i samband med nästa kommunalval.

Ett för eller emot på valsedeln till kommunalvalet borde vara ett enkelt sätt att visa vad gemene man/kvinna har för åsikt.

Som sagt, lätt blir det inte, men någon gång måste man börja, för om vi fortsätter att trampa på i gamla hjulspår tillhör vi snart en byggd som mer eller mindre kan klassas som öde.

Som ett exempel på det kan jag nämna Gerald Engströms tankar på att flytta hela sitt företag från Skinnskatteberg, på grund av ett ogint företagsklimat i kommunen.

Den dag då den lokala arbetskraften inte räcker till för att täcka behovet för de tre största industrierna i Fagersta är risken tyvärr stor att även de gör Gerald Engström sällskap och flyttar.

Titta bara på vad som hände med Avesta Sandvik Tube – i dag är de i Torshälla.

Kalle på kammarn

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel